Sjöarna ligger spegelblanka och vi passerar vy efter vy som var och en borde höra hemma på världsarvslistan. Vägen genom Ydre från Kisa till Rönnäs visar sig från sin allra bästa sida när sommaren motvilligt släpper taget. Efter lite letande på småvägarna i sommarstugeområdet ser vi Christina vinka från verandan.
På en av de sista obebyggda strandtomterna vid sjön Sommen har hon byggt en vinterbonad sommaridyll.
– Jag gillar vackra konstruktioner, och när jag för en gångs skull fick bestämma helt själv kunde jag ta ut svängarna lite. Tanken var att jag ville anpassa huset efter marken, och ställa ner det försiktigt på ängen.
Från entrén på husets baksida kommer vi rakt in i husets hjärta, det största rummet som är hall, kök, matplats och allrum i ett. Det första man ser är den fantastiska utsikten över sjön. Det andra som slår mig är hur ljust och luftigt det relativt lilla huset på 88 kvadratmeter känns. Takhöjden vid entrén är bara 240 centimeter, men huset öppnar sig mot sjösidan och där är det 360 upp till taket. De stora fönstren och altandörren går från golvet och upp till dryga två meter. Men ovanför dem sitter ytterligare en rad fönster som ger ännu mer ljus och rymd åt rummet.
Christina ser sitt hus lite som en experimentverkstad. När verandan ut mot framsidan byggdes ville byggarna fortsätta med trallen i samma nivå som golvet inne. Men Kristina envisades med att ha en liten nivåskillnad.
– Jag ville kunna se ängen och vattenbrynet även när man sitter ner. Hade verandan varit i samma nivå skulle hela tomten försvinna ur synfältet.
Det är en liten detalj, men den gör stor skillnad.
I köket finner vi en annan av Christinas specialare. Istället för en köksbänk med standarddjup på 60 centimeter har hon valt ett kök med 75 centimeter i djupled. De extra centimetrarna gör att det finns gott om plats, trots ett relativt litet kök.
– När barnen är här tycker vi om att hjälpas åt i köket. Är det bara 60 centimeter i djupled måste man lägga sina råvaror vid sidan, men med extra djup kan man lägga sina saker framför sig istället, och då kan man vara många fler och hjälpas åt.
Det lite strama huset med raka linjer och grå toner, grön umbra, kontrasterar mot den vildvuxna tomten som sluttar brant ner mot vattenbrynet.
– Jag gillar att slå med lie, det har jag gjort sedan jag var barn. Ängsmarken har en rik flora med bulleblomster och nattviol, många fåglar och fjärilar. Mina barn tyckte att vi skulle ha gräsmatta, men det ville inte jag.
Resultatet är en kompromiss där huvuddelen av tomten är sluttande ängsmark med en liten gräsmatta där barn och barnbarn kan spela boll, kubb och badminton, eller gifta sig.
– Vår dotter gifte sig och hade bjudit in hundra gäster, så det är därför vi grävde ur och gjorde den ytan plan, skrattar Christina.
Med grundkonstruktionen fullt synlig var Christina tvungen att avvika från standardmåtten.
– Jag ville ha en vacker konstruktion med få plintar. Normalt så bygger man så det blir ett gytter av plintar, och det hade blivit jättefult.
Istället är huset placerat på bara två rader med plintar i linje med husets fasad. Mellan varje plint är det nu 3,6 meter och huset bärs upp av limträbalkar som fortsätter utanför fasaden och även utgör stommen för verandorna på husets bak- och framsida.
– En arkitekt måste jobba holistiskt, med en helhet. Vilken karaktär på rum vill man skapa, form och karaktär på hus, anpassa huset till tomten, väderstreck och omgivning. Arbeta med allt från konstruktion till köksinredning, men också med utemiljön. Hur vill man sitta, vilket väderstreck, barnens lek och relationen mellan entrén och gatubilden.
Christina menar att när man placerar både fritidshus och villor är det viktigt att ta hänsyn till både tomten huset byggs på och vilket håll solen rör sig under dagen. Eftersom man gärna vill sitta ute gäller det att ha uteplatser åt alla håll.
– Innan vi byggde studerade jag var kvällssolen håller sig kvar längst. Och när vi sitter vid trappan kan hela fasaden vara mörk, men just där ligger solen på. Så var vi får kvällssolen är välstuderat, säger Christina med ett skratt.
Men det är en sak att studera tomten och rita ett hus där kunden verkligen tar till sig arkitektens tankar och idéer. Husbygget är en process där teori inte alltid stämmer överens med verkligheten.
– Det viktiga är att ha en dialog med byggarna. Jag tycker det är synd att arkitekten oftast inte är med när huset byggs. Här var jag med, men jag hade gärna varit med ännu mer.
Det gäller att både vara lyhörd för byggarnas erfarenhet, få byggarna att lyssna till arkitektens tankar och idéer och att ibland stå på sig för att få ihop helheten. Vid Sommens strand ligger ett fritidshus som visar precis hur bra det kan bli när det samarbetet fungerar som allra bäst.