8 trender vi tröttnat på inför 2018

Nytt år, ny inredning – här är trenderna du inte ska ta med dig in i januari.

26 december 2017 18:00

Du känner säkert igen mönstret – något dyker plötsligt upp i våra sociala medier eller inredningsmagasin som känns nytt, fint och spännande. Med varje bild som kommer din väg blir du mer och mer övertygad om att du ska prova på något liknande hemma. Men när du väl bestämt dig, är det som att den där inspirationskranen inte går att stänga av. Bilderna på monokroma gråa hem, mässing, marmor och fikonträd tycks aldrig sina. Till slut vill man nästan utbrista "stopp!" för att pausa invasionen – och börjar längta efter andra, ofta totalt motsatta saker.?

Här har vi samlat 8 trender som dominerat skandinavisk inredning så kraftigt de senaste åren att de gärna får gå i dvala ett par år för att lämna plats för ny inspiration.

 

 

1. Grått och monokromt

Japp, vi tror faktiskt att de svalt gråa miljöernas dagar är räknade. Grått som väggfärg i all ära, men när även golven grålaseras, sängen bäddas i grått, tavelväggen är färglös och möblerna pendlar mellan svart och vitt blir det helt enkelt lite för mycket av det goda. Nu längtar vi efter värme, personlig mix och färgstark maximalism!

 

2. Marmor och mässing

Vem som helst kan nog pricka in kombinationen marmor och mässing som den överlägset mest populära i svenska lägenhetsannonser de senaste åren. Den har synts på bilder av alltifrån badrum och kök till skålar, brickor, bestick… Och det är inte så konstigt att så många av oss hakat på, för kombinationen är fin, med den ljusgråa marmorns oregelbundna ådring tillsammans med mässingens varma blänk. Men marmor och mässing är inte den enda kombinationen av sten och metall som är trevlig att titta på. Nu ser vi fram emot nya, vågade kombinationer!

 

 

3. Drinkvagnen

Plötsligt skulle alla, lite dandy-like, ha ett eget spritförråd på fyra hjul hemma. Kristallflaskor, kupade glas, tjusiga flaskor och bartenderutrustning god nog för prisbelönta barer – men hur ofta användes egentligen drinkvagnen? Vi var nog många som lockades mer av vagnens visuella utformning än dess funktion och användningsområde. Kanske dags att rulla ut den en gång för alla, och lämna dyrbara kvadratmetrar åt mer praktiska möbler?

 

 

4. Ullmattor

Resefynd är alltid intressanta ur trendperspektiv. För de som började trenden att ha ulliga Beni Ourain-mattor hemma handlade det säkert om personliga reseminnen av en dammig souk i Marrakechs myllrande Medina. En matta som man, efter att ha hört försäljaren bedyra kvalitén hos och lyssnat på berättelsen om kvinnorna i Atlasbergen som vävt den för hand, transporterat hem och alltid kommer att ha starka minnesbilder kopplade till. Men när kedja efter kedja snappade upp allmänhetens längtan efter beigefärgade mattor med svarta mönster tog det inte lång tid innan vi såg kopior precis överallt. Plötsligt känns det som att det unika resefyndet tappat udden en aning. Vad vi kommer se mer av framöver? Fler och fler som vågar välja mattor utifrån personlig stil och smak, förhoppningsvis i blandade färger, mönster och storlekar.

 

 

5. Nakna glödlampor

Från tuffa – till sorgset… nakna? Aldrig har vi längtar så mycket efter lampskärmar som nu, efter närmare ett decennium av kala glödlampor och synliga sladdar.

 

 

6. Fikonträd

Det är inte för intet som de första orden som föreslås intill en sökning på "fikonträd" är av karaktären "skötsel" och "tappar blad". Trots att internet numera svämmar över av skötselråd för denna trendväxt tycks ytterst få av oss lyckas ta hand om våra fikonträd. Nä, nu ser vi fram emot gröna växter som faktiskt trivs i våra torra, solfattiga svenska hem! Om du fortfarande vill ha en fikon-liknande växt, välj istället en fiolfikus, som på bilden – de är lite mer lättskötta.

 

 

7. Makramé

Håll med om att vi tröttnat lite på den där boho-chica Kalifornien-trenden med kaktusar, läder, koppar och väggbonader som makramé? Hantverk i all ära, men vi kanske borde vrida trendkikaren från USA och istället utforska vad vi har för hantverkstraditioner i vårt eget avlånga land? Tro oss, gå in i en hemslöjdsbutik eller besök marknader nu i höst och vinter, och du kommer bli både förvånad och inspirerad av hur många vackra föremål och bortglömd kunskap som finns gömd i slöjd-Sverige!

 

 

8. Svartvit tavelvägg

Gör man en snabb analys av väggarna i svenska hem ser man ganska kvickt några motiv som återkommer både en och flera gånger. Tillgängligheten på posters har fullkomligt exploderat på sistone, och som en följd har alltfler av oss valt att smycka tavelväggen med samma bilder och foton. Lite på samma tema som punkt 1 hoppas vi att trendpendeln svänger kraftigt åt andra hållet, och får fler att våga välja unika konstverk. Det behöver varken vara dyrt eller krångligt – barnritade teckningar, loppisfyndade akvareller eller ärvda oljemålningar kanske kan vara något?

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!