Lördagen då Bestorp regnade bort. . .

Lördagen den 2 juli 2011 kommer Bestorpsborna sent att glömma. På bara ett par timmar föll 160 mm regn. Hela samhället dränktes av vatten.

4 juli 2011 06:30

- Bonäsvägen var som en forsande flod, allt vatten tryckte på ända uppifrån cykeltunneln och ner hit. Här fylldes källaren med vatten, så mycket att till och med en frysbox tippade, berättar Anita Sandell-Berg.

Aldrig hänt tidigare

Tillsammans med sin bror och mamma äger hon hyreshuset på Bonäsvägen 11.

- Mamma är född här och har aldrig varit med om något liknande under de 80 år hon bott här, säger Anita Sandell-Berg och visar att vattennivån gick cirka 1,5 meter upp på källardörren.

Räddningstjänsten fick rycka ut för att pumpa bort vatten i ett tiotal fastigheter med källare i Bestorp. Anita Sandell-Bergs hus var ett av dem.

- Räddningstjänstens killar var jätteduktiga, betonar hon.

30-tal räddningsarbetare

Bestorps deltidsstation tog hjälp av räddningstjänsten i både Linköping och Norrköping. Det första larmet kom vid 14.30-tiden på lördagen och sedan hade de fullt upp i närmare tolv timmar fram till 02-tiden på natten till söndagen.

- Totalt var vi 30-35 man på plats. Vi fick till och med kalla in ett ledningsbefäl för att styra upp situationen. Det här är det värsta vi haft att jobba med på länge, det är ju väldigt sällan det kommer 160 millimeter regn på så kort tid, säger Thomas Melkersson, inre befäl under söndagen vid Räddningstjänsten i Linköping.

Vattenfyllda krypgrunder

Under söndagen hade det mesta vatten hunnit sjunka undan. Gång- och cykeltunneln under länsvägen var dock fortfarande vattenfylld, men när läget var som värst under lördagen gick vattnet ända upp till vägbanan.

- Helt makalöst. Jag har aldrig varit med om något liknande. Här var vatten överallt. Mitt hus klarade sig även om altanens trädäck seglade iväg. Men på alla andra hus efter den här gatan finns det skador, säger Ludde Uvenberg.

Hem till elände

Bland hans grannar på Lindbacksvägen är översvämningen det allmänna samtalsämnet under söndagen. Thomas Nordh har tagit med sig dottern Julia i barnvagnen för att fotografera översvämningen vid cykeltunneln.

- Vi var inte hemma utan grannar ringde oss. Vi kom hem till ett elände. Grus, sand och plast är i en enda sörja i krypgrunden. Tomten är underminderad och stenar har sjunkit en halvmeter, säger han.

Vattnet forsade fram med full kraft genom samhället. Här och var syns hur vattnet eroderat marken och grävt djupa fåror, till exempel ned mot badplatsen.

Länsvägen stängdes av

Länsväg 687 mellan Bestorp och Vårdnäs stängdes av på en sträcka av tre kilometer på grund av översvämningar.

Vid 17-tiden på lördagen gav Östgötatrafiken upp försöken att köra mot Brokind. Bussen på linje 564 fick vända vid affären i Bestorp i stället. Inte förrän vid 14.30-tiden på söndagen var hela sträckan till Brokind farbar med buss igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!