Det larmas i huvudstaden! Stockholms handelskammare gick nyligen ut och varnade för att det för första gången sedan 2004 är fler som flyttar ut ur Stockholmsregionen än som flyttar in. En bidragande orsak är bostadspriserna och amorteringskraven som gör det väldigt svårt för människor att skaffa vettiga bostäder. Inte minst de i familjebildande ålder, som allt oftare återvänder till endera partnerns hemkommun.
Detta är ett guldläge för städer som Linköping. Som Sverige femte största stad ligger man rätt i startblocken. Här finns ett bra universitet, attraktiva företag och det geografiska läget är gynnsamt. För att kapitalisera på den allt mer desperata situationen och ta upp kampen med landets fyra, Uppsala, krävs en ambitiös och klok stadsplanering.
Här har Linköping också gjort bra ifrån på sistone. Vallastaden är ett bra exempel på en ambitiös, ny stadsplan för Linköping. Fler stadslika och urbana kvarter behövs, och Vallastaden tycks vara ett synnerligen lyckat exempel. Men efter Vallastaden måste Linköpings kommun tänka på villastaden.
Undersökningar visar att hela 71 procent av unga vill bo i villa på tio års sikt. Att ha en mix av bostäder är av yttersta vikt om en stad vill behålla sin befolkning. Det är till stor del på grund av bristen på småhus som unga i familjebildande ålder lämnar Stockholm. Att trängas i en bostadsrätt går väl an när större delen av umgänget ändå kan flyttas ut till restauranger, fik och shoppinggator, men när schemat till allt större del upptas av barnvagn och fotbollsträning passar det inte lika bra. Då vill svenskarna fortfarande bo i hus.
Problemet är att det inte byggs några. Enligt Statistiska centralbyrån har lägenhetsbyggandet nått flera stora toppar i Linköping sedan 90-talet. Men byggandet av småhus ligger hopplöst stilla. Till exempel byggdes under 18 månader 2016-2018 2500 lägenheter, men bara 324 småhus. Detta alltså trots att efterfrågan är större på småhus.
Att Linköping är Sveriges femte största stad och fortsätter växa är en styrka. Men staden får inte gå i Stockholmsfällan. För att klara av en långsiktigt hållbar befolkningsutveckling krävs att kommunen är attraktiv genom en hel livscykel. Då spelar småhusbebyggelsen en central del. 32 000 personer studerar exempelvis just nu på Linköpings universitet. Ska de fortfarande bo här vid pensionen, vill de nog kunna odla sin trädgård.