Henrik Hall: Sparka Dan Eliasson!

För snart en vecka sedan bad Dan Eliasson i Ekots lördagsintervju regeringen att sparka honom.

1 april 2016 07:00

Inte rakt ut, men det borde bli konsekvenserna av hans agerande. Han avslöjade nämligen att han gett klartecken till de regionala myndigheterna att anställa 700 extra personer inom Polisen trots att han inte har mandat att göra detta. Med hans egna ord föregick han ett riksdagsbeslut. Alla myndighetschefer som agerar så borde avskedas.

Varför gjorde han det? Jo, för att han tycker sig ha fått signaler från ansvariga ministrar om att det ska anställas fler poliser. Låt oss hoppas att det är sant, för fler poliser behövs verkligen i Sverige. Dock borde antalet snarare öka med 7 000 än 700, men det är en annan fråga.

Det är nämligen inte upp till Dan Eliasson att bestämma över Polisens budget, det gör riksdagen. Eliassons prat om hur han "tolkar signaler" påminner om hur en kåt tonåring läser sms. - Jag fick en smiley, det MÅSTE betyda något, man skickar väl inte en smiley utan att det betyder något?!

Rikspolischefen borde snarast upplysas om att politik inte fungerar på samma sätt. Eliassons uppdrag styrs inte av "signaler" utan av lagar, regleringsbrev och beslut. Det vet han förstås om, men han struntar i det för att han tror att han kan komma undan med det. Det borde han inte.

För Eliasson styrs av populism och glädjekalkyler. När han tog över som rikspolischef hävdade han att omorganiseringen kunde genomföras utan någon som helst extra kostnad, trots att den mest insatte av alla i processen, Thomas Rolén, sade att det skulle kosta två miljarder. Geniet Dan Eliasson skulle alltså lösa det gratis, med motiveringen att Polisen aldrig haft så mycket resurser som den har idag. Nu, när han bevisligen fått fel, kräver han inte två, utan fyra miljarder. Och spenderar dessutom pengar som myndigheten inte har genom sina nyanställningar.

Nu räknar han med att regeringen inte kommer våga sätta stopp för planerna på fler poliser. För hur skulle de kunna göra det? Polisen går på knäna, klarar inte av att upprätthålla ordningen i flertalet av landets förorter. Rekordmånga poliser slutar i förtid på grund av att de inte orkar med arbetet eller tycker att det är värt det. Det har genomförts flertalet protestaktioner mot polisledningen, både före och efter Eliasson tillträdde. Lönefrågan är brännhet när det just nu är avtalsrörelse.

Allt detta var också sant när Eliasson tillträdde. Lägg då till den största omorganiseringen i myndighetens historia. Han lovade regeringen att kunna lösa det utan en extra krona. Så talar en charlatan. Det är synd att regeringen låtit sig luras av honom, men han var inte utan meriter. Eliasson har varit generaldirektör för både Migrationsverket och Försäkringskassan tidigare, även det två problemtyngda myndigheter, både före och efter hans generaldirektörskap. Kanske borde det varit en föraning om hur han skulle agera som rikspolischef.

Kanske hade de inte räknat med att han helt skulle strunta i de ramar han fått, ramar som alla andra myndighetschefer i hela Sverige måste hålla sig inom för övrigt, och tro sig stå över både riksdag och regering. Men de finns ett enkelt sätt för regeringen att visa vem som bestämmer.

Sparka Dan Eliasson som rikspolischef.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Hall