Eli Göndör: Ställ bra frågor!

Jag vill försöka förstå fenomenet Greta Thunberg.

15 maj 2019 16:00

Cancerforskaren och författaren Georg Klein som dog 2016, påstod att hans mor, när han kom hem från skolan mötte honom med frågan: ”Har du ställt någon bra fråga idag Georg?”.

Bra frågor är svåra att ställa. Men de är viktiga inte bara för att tankar ska kunna utvecklas vidare.

De blottlägger också okunnighet. Bristen på bra frågor i det offentliga säger något om oss och det tillstånd som samhället befinner sig i. Låt mig ge ett exempel som illustration för fenomenet.

För att minimera risken för att utsättas för en pogrom vill jag redan här understryka att jag varken har något för eller emot Greta Thunberg.

Hon har för mig samma betydelse som alla andra engagerade barn eller medmänniskor i hennes ålder.

Men jag utgår ifrån att just när det gäller klimat så finns det en lång rad forskare som producerat intressant forskning om klimathotet men som inte alls hyllas på samma sätt som Thunberg.

Dessa forskare har sannolikt kölhalats med bra frågor på forskarseminarier och tvingats till att pröva och ompröva sina teser. Ändå är det Greta Thunberg som nomineras till allt möjligt och hyllas av vuxna människor.

Med anledning av att Thunberg valdes till årets kvinna intervjuades hon av Karin Sörbring i Expressen TV. Sörbring inleder med att fråga hur Thunberg hanterar uppmärksamheten för att sedan fråga vad hon känner inför all uppmärksamhet. Thunberg påpekar att det inte finns någon anledning att lära sig fakta eftersom ingen bryr sig om den ändå och att hon tidigare varit deprimerad.

Hennes personliga berättelse är definitivt rörande. Men några direkta frågor om just klimathotet fick hon inte.

Däremot frågar Sörbring om Thunberg ser något jämställdhetsproblem med hur pojkar respektive flickor ges diagnoser för att följa upp med frågor om feminism. Och naturligtvis en fråga om Thunbergs flätor. Alltså inte en enda fråga om just klimatet.

I Expressen 26 april funderar Johan Hakelius över varför Greta Thunberg blivit så stor och vill ta ett steg tillbaka för att förstå fenomenet. Det vill jag också göra.

För just det intresserar mig. Jag vill inte göra det för att jag hatar någon eller för att jag inte bryr mig om klimatet eller för att jag är respektlös mot Greta Thunberg. Som sagt. Det är inte henne jag funderar över. Jag vill försöka förstå varför hon hyllas istället för den långa rad av forskare som producerat intressant forskning eller skrivit vederhäftiga rapporter om klimathotet.

Emellertid är det inte säkert att det jag skulle upptäcka är speciellt smickrande. Men jag anser att det är just det tillståndet vi behöver se och förstå för att inte upprepa alla de misstag som historien är full av och som är resultatet av mänsklighetens absolut sämsta sidor, impulser och uttryck.

Det vore heller inte konstigt om en del som hyllar Thunberg blir rasande över att påminnas om hur enkelt de följer historiska mönster som inte sällan varit mänsklighetens värsta fiender. Men det finns ett sätt att blottlägga orimlig människodyrkan och försöka förhindra dess värsta konsekvenser.

Ställ bra frågor till just de människor som dyrkas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eli Göndör är fil dr i religionshistoria med inriktning mot islamologi