”Folk tror kanske att vi är dumma som kämpar för någon som vill ansluta sig till en terrorgrupp, men vi vill rädda henne. Hon vet inte vad hon gett sig in på.”
Orden kommer från en släkting till den 17-åriga flickan från Linköping som varit internationellt efterlyst sedan i mitten på förra veckan och i lördags omhändertogs av österrikisk polis i Wien (Corren). Enligt hennes familj, som anmält hennes försvinnande, var hon på väg till Syrien för att ansluta sig till terrororganisationen IS.
Tänk själv hur svårt det måste vara att officiellt påtala att ens barn, om så bara i tanken, stöttar något så fasansfullt som IS. Än mer att barnet åkt för att sätta tanken i handling. För Expressen har familjen berättat om flickans radikalisering i sin ensamhet, vid datorn i sitt rum.
Så dumma? Jag tänker tvärtom; modiga. Familjens oro och kurage har förmodligen räddat livet på flickan och samtidigt förhindrat att ännu en svensk anslutit sig till IS. Hur många liv som familjens larm i slutänden räddade är problematiskt att spekulera kring, eftersom flickan hann stoppas. Det var viktigt.
Eftersom 17-åringen inte begått något brott, har fallet hamnat hos socialtjänsten i Linköping som tillsammans med polisen i Östergötland överser hur hon kan föras hem igen. Uppenbart är att de anhöriga haft en avgörande roll. De kontaktade såväl myndigheter som media och spårade själva flickans telefon, för att lyckas få vetskap om var hon befann sig. För närstående finns numera också en nationell hjälptelefon. Den drivs av Röda korset på initiativ av samordnaren mot våldsbejakande extremism. Sedan telefonen sattes i bruk för drygt två veckor sedan har hundra samtal inkommit, varav trettio från anhöriga. Ett tiotal bedöms som "skarpa", enligt samordnare Mona Sahlin. Terrorresor har redan stoppats (Sydsvenskan 3/12).
I oktober i år uppgav Säpochefen att omkring 300 svenskar anslutit sig till IS i Syrien och Irak. ”Det finns en våldsbejakande islamistisk miljö i Sverige som attraherar folk att åka. Den kärna på ungefär 200 personer som stödjer med logistik, pengar och rekrytering har lyckats ganska bra här”, sa Anders Thornberg (Sveriges Radio 3/10), och påpekar att anslutning till IS inte är något brott.
Nej, inte än. Men regeringen har föreslagit att den som reser utomlands för att utbilda sig i, begå eller förbereda terrorbrott ska kunna dömas till fängelse. Även finansiering av personer eller organisationer med terroravsikter ska bli olagliga från och med 1 april 2016.
I dag skriver företrädare för Centerpartiet på SvD Debatt att de vill gå längre och kriminalisera samröre med terrorlistade organisationer. Dessutom vill Centern förbjuda delning av information med en terrorgrupp. Skulle C få som det vill skulle handlingar likt den 17-åriga Linköpingsflickans bli kriminella. De förslagen är tveksamma. Människor har rätt att resa och att uttrycka sig, och dessa grundläggande rättigheter får vi inte tulla på. Då tassar vi på marker som terroristerna välkomnar till.
Samtidigt måste de straffrättsliga åtgärderna både skärpas och fortsätta debatteras, därom råder inga tvivel. Flera personer kommer alltjämt ta risken och åka. För att stoppa dem krävs förebyggande insatser och mod, från myndigheters sida men också från närstående likt 17-åringens.