Lägg inte ut våld på entreprenad

Den 16 september 2007 körde en konvoj med amerikanska säkerhetsvakter från företaget Blackwater in på Nisourtorget i Bagdad. En stund senare låg 17 civila irakier döda, och 18 hade skadats. Vakterna hävdar att de blev beskjutna, men den amerikanska militärens utredare hittade bara amerikanska patronhylsor på platsen, inga irakiska.

Krig på entreprenad. Privatsoldater från Blackwater i eldstrid i Irak.Foto: Gervasio Sanchez / SCANPIX / 2004

Krig på entreprenad. Privatsoldater från Blackwater i eldstrid i Irak.Foto: Gervasio Sanchez / SCANPIX / 2004

Foto:

Linköping2010-03-11 01:00
Detta är en ledare. Correns ledarsida är borgerlig. Tidningen står fri och obunden från alla partier.

De dödades anhöriga har stämt Blackwater, men åtalet lades ned i februari. Den amerikanska staten har överklagat domstolens beslut. Blackwater är ett av många privata företag som på den amerikanska statens uppdrag utför mer eller mindre militära uppgifter i konfliktområden som Afghanistan och Irak.

I takt med att den svenska försvarsmakten krympt har fler och fler uppgifter som tidigare utfördes av militärer lagts ut på privata entreprenörer. Det finns flera bidragande orsaker. När man avskaffat de soldatbefattningar som kritiserats för att användas som grå arbetskraft, hyrdes civila företag in, alltifrån cateringfirmor till bevakningsföretag. När värnplikten nu avskaffats kommer denna utveckling förmodligen att eskalera.

Att UD väljer att anlita privata vakter för sitt skydd i Afghanistan är kanske inte förvånande, men ett led i en skrämmande utveckling. Privatanställda vakter skyddar redan såväl försvarshögkvarteret som de svenska baserna utomlands. Skulle UD:s personal skyddas av Försvarsmakten istället för av privata entreprenörer skulle man behöva avdela fler soldater till säkerhetsuppdrag, vilket skulle ta resurser från den svenska insatsen. För att kompensera detta skulle man kunna utöka den svenska truppen med motsvarande antal, men det skulle skapa politiska problem.

En anledning till att den amerikanska regeringen har gjort sig beroende av privata säkerhetsföretag vid sina krigsinsatser är det motstånd mot krigen som finns i hemmaopinionen. Genom att anlita privatsoldater slipper man fatta obekväma beslut om truppförstärkning då det möjliggör öka den militära närvaron samtidigt som man kringgår såväl den besvärliga opinionen som den demokratiska processen.

Tendensen att lägga ut militära uppgifter på entreprenad sprider sig över världen. Xe, som Blackwater numera heter, har ett Barbadosregistrerat dotterbolag, Greystone, som erbjuder företagets tjänster på den internationella marknaden, till såväl stater som företag och privatpersoner. Men de är långtifrån ensamma. Svenska Vesper group, tidigare Scandinavian Special operation, som UD anlitar i Afghanistan, är en svensk aktör.

Det är hög tid för en principiell diskussion kring denna utveckling, som i stort skett i skymundan. Tidigare har synen på våldsmonopolet förenat de tre stora ideologierna. Från vänster till höger har man varit ense om att rätten att bruka våld måste vara staten förbehållet. Därför är det underligt att privatiseringen av våldsutövandet diskuterats så lite. Vill vi ha en värld där vapnen vilar i händerna på privata företag, med egna agendor eller erbjudande sina tjänster till högstbjudande?

Läs mer om