Så här formar läsarna Corren

Ju mer vi lyssnar på er läsare, desto mer lokala blir vi. Så enkelt är det när vi nu har summerat Correns 2018.

9 februari 2019 08:00

Ni är 140 000 människor som läser Corren eller Corren.se varje dag. Det är inför er vi förtjänar vår trovärdighet och relevans i varje publicering.

Så här har ni format vårt innehåll det senaste året, förenklat i tio punkter (som inte ska ses som en rangordning):

1) Händelsenyheter. Inget slår ert intresse för lokala händelsenyheter. Oavsett om det är trafik, krim, väder eller sport så är ni lässugna när något händer. Där har förstås den tekniska utvecklingen, med möjligheten att skicka ut pushnotiser i era telefoner, varit till stor hjälp. Ni är väldigt många som har Corren.se-appen i era telefoner och som där ställt in att få notifieringar om nyheter ni är intresserade av.

2) Näringslivet. Bredden i Östergötlands näringsliv är exceptionell. Från små startup-företag till jättar som Saab, Siemens och Toyota. Oavsett företag så är ni läsare intresserade när vi skriver om det som händer, och de människor som verkar, i de östgötska företagen.

3) Restaurang- och butikslivet. Det här är relativt nya delar i vår bevakning. De har vuxit av den enkla anledningen att ert intresse för vad som händer på er ort är enormt. Allt fler människor lever ett urbant liv, äter och fikar på stan, och vill ha koll på utbudet av shopping, upplevelser och nöje. Många branscher genomgår stora förändringar i digitaliseringens spår och butiksbranschen är en av dem. Så räkna med fortsatt tät bevakning av det.

4) Stadsplanering. Här blir vi ständigt lokalare eftersom ert intresse för stadsplanering går ända ner på stadsdelsnivå. Correnläsarna älskar att följa, och påverka, hur deras område utvecklas. Så fort något förändras i er närhet så vill ni läsa om det. Och eftersom vi jobbar på ert uppdrag så rapporterar vi om vägbyggen, husbyggen, renoveringar och planeringen av befintliga och nya stadsdelar.

5) Granskningar och debatt. Att lyfta den lokala debatten och granska kommun och myndigheter är inte alltid det som läses av flest, men det är definitivt våra viktigaste uppdrag i demokratiskt hänseende. Därför är det självklart för oss att göra det. Det är våra reportrar som året runt går igenom de kommunala diarierna i Östergötlands kommuner och det är på våra debatt- och insändarsidor som mycket av den lokala debatten förs. Det är vi stolta över.

6) Direktsända lokala evenemang. Under 2018 sände vi 173 lokala matcher. Att jämföra med 50 året innan. Det gör vi för att suget är så starkt hos er tittare på Corren.se. I livekalendern under sportfliken ser ni aktuella matcher framöver, bland annat IFK Motala-Vänersborg på onsdag och LFC-Växjö på lördag kommande vecka. Men vi direktsänder annat också. Som till exempel valdebatten under Linköpings stadsfest, Bokens dag och Joyvoice konsert i Saab Arena (förra årets tittarsuccé nummer ett). Så fortsätter vi 2019 så bara de senaste dagarna har vi direktsänt Gunnar Elfströms föredrag om 1970-talet och IFK Motalas hemmamöte med Frillesås.

SE TV:Gunnar Elfströms föredrag om 1970-talet

7) Lokala profiler. Oavsett område – om det är allmänt, sport, kultur eller jubilarer – så är ni alltid intresserade av porträtt på människor. När vår ägarkoncern (NTM) summerade läsningen på alla sina nyhetssajter var det ett porträtt på Corren.se som hade lästs längst tid. Ja, för att vässa vårt innehåll analyserar vi hur länge olika artiklar läses. Bäst i hela NTM 2018 var Carina Glennings porträtt på Linköpingsbon Michael Karlsson där han berättade hur han tagit kontroll över sin alkoholism. Den lästes i snitt i nära fem minuter av våra Corren.se-läsare. I dagens webbflöde är det en konst att behålla en läsare i fem minuter men ett välskrivet porträtt klarade det alltså.

LÄS MER: Michael drack två liter vin per dag

8) Lokal historia. Gunnar Elfström artiklar på lördagarna blir bara populärare och populärare. Det tycks som att ju snabbare utvecklingen går runt omkring oss i samhället, desto mer intresserade blir vi av att stanna upp och reflektera över historien. Det ser vi också i vår nystartade Facebookgrupp Corren Nostalgi som på bara några månader kommit upp i 2 300 medlemmar.

9) Bevakning av mindre orter. Under 2018 var Corren med och startade ett demokratiprojekt för att komplettera vår lokaljournalistik från mindre orter. Först ut blev Ydre, Tjällmo och Borensberg där vi anlitat frilansskribenter som bidrar med reportage. På sidorna A6-7 ser ni exempel på ett sådant där vår frilans Agnes Ganestål porträtterar Borensbergstjejen Elin Ericson (bilden) i ett starkt reportage. Intresset på de här orterna har överträffat våra förväntningar stort och en av de mest lästa nyheterna, på tal om att vi blir allt mer lokala, var höstens Ydrederby i fotboll, division 6-mötet mellan Asby och Torpa. På Corren.se finns egna flikar för de här orterna.

LÄS MER: Tajt när Ydres rivaler möttes

10) Förströelse. Vid sidan av lokala nyheter så är ert tydligaste önskemål att vi ska ha bra kryss och pyssel. Det är därför vi har utökat det kraftigt de senaste åren så att vi nu har det varje dag. Äntligen har vi från och med idag lördag också digitala korsord. Det hittar du på Corren.se/korsord. Mycket nöje!

LÖS KRYSS: Våra nya digitala kryss

I övrigt då? Varför har vi annat material, som inrikes och utrikes, om ni älskar lokala nyheter så?

Jo, av den enkla anledningen att Correns läsare idag, precis som ni gjort i alla tider, också kräver en bra omvärldsbevakning av oss.

Skillnaden idag jämfört med tidigare är att vi låter TT hantera den åt oss. Allt nyhetsmaterial som inte är lokalt görs av Tidningarnas telegrambyrå. Våra egna journalister jobbar enbart med lokala nyheter.

Är det något jag missat att lyfta här? Såklart det är, på tio punkter kan man omöjligt få in allt vi gör, så tveka inte att höra av dig om du har ytterligare funderingar.

Gör det på mejlen här nedan eller till Christer Kustvik, Corren, 58189 Linköping.

Trevlig helg!

Christer Kustvik är chefredaktör för Corren.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Kustvik