Plätt som en pannkaka – eller?

Foto:

Språkspalten2019-05-12 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra veckans fråga om man steker eller gräddar pannkakor rymde en annan, har några läsare gjort mig uppmärksam på. Den kan tyckas harmlös, men har rört upp känslor i tidigare sammanhang. Nämligen: Vad är det för skillnad på plättar och pannkakor?

En läsare skriver: ”I min värld är pannkaka den som gräddas i ugnen. Den som gräddas/steks på spisen heter plättar, finns även småplättar på spisen.”

Här finns en tydlig skillnad mellan olika delar av Sverige. I norra delen av landet är läsarens syn på saken dominerande. När Skellefteå kommun undersökte frågan för några år sedan visade sig en ganska tydlig skiljelinje vid den södra kommungränsen. Intressant nog med några undantag på specifika platser i södra Sverige.

För egen del, född och uppväxt i Linköping och utan några band till norra Sverige, är saken klar. Plättar är helt enkelt små pannkakor, och de steks (eller gräddas för all del) i en plättlagg. ”Småplättar” blir ett tautologiskt uttryck – plättar är ju redan små.

Logiken i norr är dock inte svår att se. Rätten som tillverkas i ugn skiljer sig ju en hel del från den som tillagas i stekpannan. Att låta det – och inte storleken – avgöra benämningen kan te sig rimligt.

Men det är ungefär som med uttalsfrågan kex eller tjex – har man lärt sig det ena är det svårt att förlika sig med det andra.

Daniel Erlandsson skriver språkkrönika varje måndag. Skicka frågor och synpunkter till daniel.erlandsson@ostmedia.se

Språkspalten

Daniel Erlandsson
Läs mer om