Någonsin fungerar utmärkt

6 november 2017 06:00

En idrottsman uttalade sig nyligen i tidningen och sa att han gjort "sitt bästa resultat någonsin", en formulering som också fick bilda rubrik till artikeln. En läsare skriver till Språkspalten och menar att formuleringen inte är lyckad. "Någonsin", resonerar han, innefattar nämligen också kommande händelser. I så fall skulle idrottsmannens uttalande indikera att han inte kommer att överträffa resultatet. Om han bestämt sig för att sluta vore det passande, men annars inte. Man bör försiktigtvis säga "hittills" – då håller man framtiden öppen. Så lyder det teoretiska resonemanget.

Men i den språkliga verkligheten? Nja.

Låt oss prova ett annat sportexempel. "Den bästa match jag någonsin sett." Den formuleringen utesluter inte att det kan komma ännu bättre matcher. Den säger bara att det är den bästa vid ett givet tillfälle. Snarare är det så att "hittills" i det fallet skulle förutsätta en bättre framtida match. "Det här var den bästa match jag hittills sett", låter därför något gåtfullt.

Läsaren fick lära sig att upprätthålla den här skillnaden i skolan, skriver han. Och det kanske är avslöjande. Det låter mer som en så kallad inlärd irritation än som ett faktiskt problem.

Daniel Erlandsson skriver språkkrönika varje måndag. Skicka frågor och synpunkter till daniel.erlandsson@ostgotamedia.se

Språkspalten

Daniel Erlandsson
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Erlandsson