Högklassig prosa på rean

26 februari 2018 05:00

Språk handlar om så mycket mer än rätt och fel och annat som lätt dominerar i språkdiskussioner. I morgon startar bokrean. Det är ett tillfälle att bejaka språkets lustfyllda sidor, upplevelsen och förtrollningen.

Här fyra tips:

Jenny Erpenbecks ”Natt för gott” är en fantastisk roman, som utnyttjar genrens alla möjligheter. På ett vackert böljande och alldeles oemotståndligt språk berättar hon en vindlande historia som sträcker sig över hela 1900-talets mörka europeiska historia. Innehållsligt tungt, konstnärligt en triumf.

Om Erpenbeck tar ett stort grepp gör den norske författaren Geir Gulliksen det motsatta i sin täta, inkännande bok ”Berättelse om ett äktenskap”. Somliga tycker att huvudpersonen är en mansgris som skämmer boken – jag tycker att det är en mycket fin beskrivning av två människors nära liv, kroppsligt och själsligt.

Ingmar Bergman-året till ära: Missa inte Linn Ullmanns skildring av sina föräldrar i ”De oroliga”. I likhet med de två ovannämnda är hon en författare som perfekt behärskar sina verktyg. Allra bäst tycker jag nog om de trevande och liksom upplösta sista samtalen mellan far och dotter. Mycket gripande.

Klas Östergrens ”Samlade noveller” är en stadig pjäs på sju hundra sidor av absolut högklassig svensk prosa. Rekommenderas också varmt!

Daniel Erlandsson skriver språkkrönika varje måndag. Skicka frågor och synpunkter till daniel.erlandsson@ostgotamedia.se

Språkspalten

Daniel Erlandsson
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Erlandsson