Ett artigare sätt att säga vad man vill

15 maj 2017 06:00

Åsikterna spretar om det jag för två veckor sedan kallade bakvänt uttryck, formuleringar av typen ”det hade varit roligt att gå på bio”.

Flera tycker att det låter helt naturligt, och använder det också själva. Marianne Karlsson i Vadstena skriver att hon kan säga ”det hade varit gott med en kopp kaffe”, exempelvis.

Geografiskt är det svårt att dra någon slutsats, även om jag hittar visst stöd för att formuleringen är vanlig i Skåne.

Andra läsare har i likhet med mig reagerat med förvåning mot uttrycket.

Flera är inne på tanken att det handlar om ett slags artighet, man vill inte vara påträngande och formulerar sig därför lite defensivt. Det är ett mer ”försynt och ödmjukt sätt att framföra en önskan”, skriver till exempel Gudrun Gustavson. En parallell kan vara formuleringar som ”du vill inte ha lite till?”, som är vanliga.

Erling Hanstorp berättar att i Piteå, där han växte upp, uttrycker man sig ofta som så: ”Inte har du väl en skiftnyckel att låna mig?” Han uppfattar det som ett uttryck för ödmjukhet. ”I ett klimat där hjälpsamhet är livsnödvändigt frodas lätt denna kultur” skriver han.

Kennet i Åtvidaberg tänker sig att kvinnor oftare än män väljer sådana formuleringar. ”Det hade varit roligt att stanna och titta i den där butiken”, säger kvinnan. ”Här vill jag stanna”, säger mannen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Erlandsson