Vår relation gick från fiasko till livslång kärlek

Under min uppväxt i Varberg har jag antagligen besökt varenda liten håla i Halland. Mina föräldrar älskade att åka på småutflykter inåt landet.

Östergötland 14 juni 2021 08:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag flyttade till Östergötland för 20 år sedan blev jag förvånad över hur lite en del östgötar rör sig över kommungränserna. Jag har mött Linköpingsbor som har kuskat runt i hela världen men som knappt har varit i Vadstena eller Åtvidaberg, än mindre i Hycklinge eller Ulrika. 

Det fick mig att bestämma mig. Jag skulle lära känna mitt nya hem ordentligt. Så här 20 år senare kan jag konstatera att jag är långt ifrån klar med att upptäcka Östergötland. Och vissa pärlor återkommer jag till, år efter år. Här är mina fem smultronställen i Östergötland:

Ycke urskog

Visste du att Östergötland har närmare 300 naturreservat? Vill du skaffa dig en överblick över alla så beställer du hem en "bocka-av-lista" från länsstyrelsen. Ett av våra finaste reservat är Ycke urskog som ligger strax utanför Ulrika. Ursprungligen sparades denna skog för att kunna plocka skeppsmaster ur, och de äldsta tallarna grodde under sent 1500-tal. Det är lite som att kliva in i landet Narnia, skogen är trolsk och det är mörkt grönt och mjukt med mossa överallt. Slingan är ack så kort men den går att vandra flera varv, åt båda hållen, för ögat upptäcker hela tiden nya naturformationer.

Norrköping

Östergötlands kulturhuvudstad. Förutom de självklara besöken på Arbetets museum och Stadsmuseet så finns det mycket konst att njuta av i Norrköping. Norrköpings konstmuseum med en av Sveriges främsta konstsamlingar av samtidskonst är väl värd ett besök. I sommar åker jag hit också för att besöka Ståhl collection. Mikael Ståhls ambition är att sätta Norrköping på den europeiska kartan när det gäller modern konst. Coolt! Gillar man arkitektur är Norrköpings stadsbibliotek värt ett besök. Byggnaden är ritad i brutalistisk stil av arkitekt Sten Samuelson. Så fint!

Åsunden

Vi brukar börja vår Åsundenresa med ett litet stopp på BP Nostalgi-macken utanför Björkfors. Sedan lägger vi i kajakerna i hamnen och paddlar rakt ut i Åsunden, som är en lugnare sjö än Sommen. Det är en mäktig natur i området och det finns många fina ställen att gå i land på. Missa inte Valö Café på hemvägen när det river i magen. Valö är också ett fint litet naturreservat att bocka av i listan.

Trollegater

Det här är en spännande utflykt för både små och stora. Trollegater är en av Sveriges största urbergsgrottor och att tränga sig igenom öppningen kräver både en del akrobatik och avsaknad av klaustrofobi. Ta med ficklampa, hjälm och oömma kläder. Vill du ha mer äventyr så besök Klevberget, ett stenkast därifrån, med sin utmanande stigning och fina utsikt.

Torrö

Som nyinflyttad Linköpingsbo hade jag bara vaga geografikunskaper om Östergötlands kustlinje. Dit försvann vänner och bekanta på sommaren. "Jag åker också dit", tänkte jag. Men så lätt var det inte. Inte som på västkusten där man kan slänga sig på en strand och ha nära till restauranger och uteliv. Mitt första besök på ostkusten slutade med att jag åkte hem hungrig och utan att ha doppat mig. Men skam den som ger sig, sedan dess har vår relation utvecklats från fiasko till livslång kärlek. Det krävs planering och en lära-känna-fas innan ostkusten släpper till, men vad belönad man blir när man väl erövrar den. Den vackra orörda naturen, med mängder av hopp-i-land-ställen och öar att upptäcka. Torrö, längst söderut i vår skärgård, tillhör en av de finaste upplevelserna. Missa inte att gå den lilla fina ledslingan.

Profilbild Maria KustvikMaria Kustvik
Ämnen du kan följa
Sommar i Östergötland 2021
Vadstena

Andliga cykelturen enligt pilgrimernas nyckelord

Norrköping

Populära utflyktsmålet: "Det är på parkeringsplatsen det kan bli trångt - den har vi byggt ut nu"

Filmspaning

Fredrik Kylberg: Här hittar du filmerna som försvann under pandemin

Östergötland

Här är hotellets senaste tillskott - ett flytande rum i sjön

Finspång

Tipsen: Här kan du paddla i tre veckor - och uppleva en ny sjö varje dag

Visa fler
Läs mer!
Östergötland

Nu reser Linköpingsborna utomlands: "Jag följer alla restriktioner och jag skäms inte"

Insändare

Insändare: Trots alla garantier – vi känner oss grundlurade

Östergötland

Regiondirektören: Ingen garanti för återhämtning

Östergötland

Risk att regionen måste bryta mot semesterlagen

Östergötland

Osäkert läge för vårdpersonalens sista semesterdagar

Visa fler