22 minuter är allt som behövs

22 minuter per dag. Mer fysisk aktivitet än så behövs inte för en bättre hälsa. Jag har bestämt mig och jag hoppas du vill haka på.

2 april 2016 07:00

Vi vet alla hur viktigt det är för välmåendet att röra på sig och ständigt kommer larmrapporter om vad ohälsan kostar samhället. För några år sedan uppskattade Statens folkhänsoinstitut kostnaden till 120 miljarder kronor per år.

Ändå är det bara knappt hälften av oss vuxna i Sverige som rör sig tillräckligt.

Det var när jag hörde ”Vetandets värld” i P1 i veckan som jag bestämde mig. Där talade man under rubriken ”Motivation till motion – varför är det så svårt?” om hur många som vet att man ska röra på sig, men hur få som verkligen gör det.

Jag bestämde mig direkt, jag ska över till andra halvan, den som faktiskt rör sig minst 22 minuter per dag.

Man har ju allt att vinna på det.

Vi vuxna rekommenderas 150 minuter fysisk aktivitet per vecka för en bättre hälsa. Alltså 22 minuter per dag. Definitionen på fysisk aktivitet är då att den ska vara måttligt pulshöjande och utföras i pass om minst 10 minuter. Detta enligt de rekommendationer som antagits av Svenska läkaresällskapet och Yrkesgrupper för fysisk aktivitet.

Trädgårdsarbete, promenader, ja allt som höjer pulsen räknas.

Följer man denna rekommendation så minskar risken för, och nu citerar jag Fyss.se:

– Förtida död, oavsett orsak.

– Hjärtkärlsjukdom, t ex blodtryck, kärlkramp, hjärtinfarkt, stroke.

– Metabola sjukdomar, t ex typ 2 diabetes, fetma, metabola syndromet.

– Cancer, t ex tjocktarms- och bröstcancer.

– Fall och benbrott, t ex höftfraktur.

– Psykisk ohälsa, t ex demens, depression.

Hyfsad avkastning på 22 investerade minuter per dag, eller hur?

Jag är periodare, kommer många veckor upp i veckodosen 150 minuter, men är för ofta stillasittande 4–5 dagar i veckan. Så nu ska jag följa rekommendationen och sprida ut tiden på flera av veckans dagar.

Men jag känner mig själv, jag behöver inspiration, någon eller något som sparkar igång mig. Det är därför jag vill ha med er läsare.

Låt oss dela med oss när vi samlar minuter, inspirera varandra och kanske till och med andra.

Så när du står där med spaden i handen, eller går till affären, eller kanske går en runda i skogen, ta då gärna en bild, eller skriv bara några ord, och dela med dig av dina 22 minuter på något av följande sätt:

Facebook: Christer Kustvik – Corren.

Instagram: #22minuter och gärna till @Kustvik.

Post: Christer Kustvik, Corren, 581 89 Linköping eller christer.kustvik@corren.se.

Ni som hakar på har inte bara chans på bättre hälsa, ni har också chans till annan rikedom, då jag kommer lotta ut trisslotter bland er. Om ingen hakar på så skrapar jag alla lotter själv.

Jag kör 22 minuter fram till midsommar, sedan utvärderar jag och fortsätter förhoppningsvis året ut.

Häng med!

Just nu...

...förstår jag: Swedbankkundernas ilska över allt som kommer upp i spåren av Wolf- och Sundström-avsättningarna. Bara det att Wolf får närmare 20 miljoner kronor i avgångsvederlag är ju en smula magstarkt...

...laddar jag för: Måndagens seminarium i allmänna försvarsföreningen i Östergötland, där jag kommer sitta med i en av panelerna och diskutera cyberhoten mot samhället, och då i mitt fall mot media särskilt. Ett högaktuellt ämne med tanke på attackerna mot Bonniers och Schibsted nyligen.

...är jag nyfiken på: Åtvidabergs FF:s totalt oprövade lag. Hänger klubben kvar i superettan med det här budgetlaget så har man gjort det bra.

...funderar jag på: Varför LHC-stjärnor som Jonas Junland, Garret Roe, Rhett Rakhshani och Andrew Gordon var som sämst när det gällde som mest i de fyra sista kvartsfinalerna? Alla framgångsrika lag har stjärnor som kliver fram när det blir slutspel. När får LHC det också?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Kustvik