Pophöger: Nej till vänsterns relativism

Det finns inga ursäkter för terror. Först när islamismen stöts bort med samma självklarhet som nazismen har vi kommit en bit på väg.

18 november 2015 08:39

På sextiotalet började vänstern sin långa vandring mot kulturell dominans. Den satsade brett för att ta över samhällets institutioner som skolväsende, kultur, journalistik och politik. I dag har vänsterns perspektiv segrat, och svenskar uppfostras i denna anda. I skolan lärde vi oss att det inte finns några rätt eller fel. När vi slog på tv:n pumpades samma budskap ut.

Exempelvis ställer de flesta upp på feminism i västvärlden, men i öst är det något som skaver. När arabvärldens kvinnor gifts bort, könsstympas eller stenas till döds på grund av synd slår vår inlärda reflex igång. Nu är plötsligt rätt eller fel inte lika lätt längre.

Människor sorteras i grupper och raser, och ordnas enligt en maktstruktur. Den svagare har för det mesta blivit förtryckt av den starkare, som ofta är vi. För en relativiserande vänsteraktivist finns alltid en ursäkt som går att härledas till västvärldens inneboende ondska.

Ekots Cecilia Uddén fick en gång pris för sin journalistik, och nämnde då att hon tar den "för stunden svagare partens perspektiv". Jag mailade och frågade Ekot om detta var ok. Det var, enligt ekots dåvarande utrikeschef, det som kännetecknar en god korrespondent.

Problemet med detta är att denna typ av vinkling är direkt skadlig när det kommer till att förstå världen. Terroristerna känner till västliga journalister och utnyttjar dem till sin fördel. Under Gazakriget besköts Israel från bebodda områden, vilket tvingade Israel att antingen acceptera beskjutning eller skapa civila dödsoffer. Självklart utelämnas detta dilemma i Cecilia Uddéns reportage.

Vinkling av detta slag förändrar vårt sätt att se på världen. Ett bra exempel på detta ger vår utrikesminister Margot Wallström. Hon intervjuades efter terrordåden i Paris, och började direkt ursäkta terroristerna. Wallström menade att palestinierna tvingas "acceptera en desperat situation eller ta till våld". Detsamma gäller tydligen daesh-terroristerna i Paris.

Själv anser jag att terror saknar rättfärdigande. Daesh är en dödskult med många likheter med kommunism och nazism. Nazismen är ute i kylan sedan länge. Kommunismen ses inte längre som ett rimligt politiskt system. När islamismen stöts bort med samma självklarhet som nazismen har vi kommit en bit på väg.

Borgerligheten har i grunden anammat vänsterns relativiserande synsätt. Att få en ryggdunk från vänstern kittlar dödsskönt i många borgerligas kista. Har man riktig tur kanske man tilldelas hummerkniven, Aftonbladet Kulturs pris för "genuina liberaler." Borgerligheten måste ta konflikt med vänstern på ett helt annat sätt än idag.

Den konflikten är enkel att ta. Det räcker att säga att det är fel att tvinga kvinnor att bära burka, eller att det inte finns någon ursäkt för islamistisk terrorism. Eller kanske mest av allt, sträcka på våra ryggar och vara stolta över vårt samhällssystem och vårt arv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!