Kommunen binder ris åt egen rygg

7 augusti 2019 05:05

I Vreta kloster bor 11 000 personer och av dessa bor många i de 3 318 småhus som finns i området. I bland annat Ljungsbro – som var Sveriges första trädgårdsstad – finns många trädgårdar som kräver skötsel och möjligheter att göra av med ris och löv. Tidigare har det gått bra att köra detta till värmeverket mitt i Ljungsbro så kom det till dubbel nytta och hjälpte till att producera fjärrvärme.

Nu har Tekniska verken stängt ristippen eftersom den skulle komma för nära den aktivitetspark som kommunen ska bygga. När frågan då har kommit var villaägare ska kasta sitt ris och sina löv har svaret varit ”ni får väl åka till återvinningscentralen i Malmslätt”. Till återvinningscentralen är det i minst 15 kilometer från olika ställen i Vreta kloster, och med fyra turer per villa och år blir det nästan 20 000 mil som ska köras extra för att kasta skräp. Företagare i området får köra ännu längre – till Gärstad.

Det har tidigare lämnats in ett Linköpingsförslag om att sätta upp en återvinningscentral i Vreta kloster – ett förslag som fick flera hundra röster men som kommunen enbart ”noterade”. Detta samtidigt som man utan att tveka byggde upp en återvinningscentral i Ullstämma.

Tidigare har Tekniska verken satt upp provisoriska återvinningscentraler vid värmeverket i Ljungsbro vid så kallade städdagar på hösten. Även detta är nu ett minne blott. Detta samtidigt som Ljungsbro och Berg enligt översiktsplanen ska vara ett expansivt område med stora tillskott av bostäder. Det rimmar illa att dra ner på servicen för de boende och samtidigt förvänta sig fler boende. Det skulle till exempel gå utmärkt att lägga en permanent återvinningscentral vid Nykvarns kraftstation där den inte stör någon.

Varför upphör kommunens service bara för att man bor om norr om E4? För det är väl inte så att vi åter ska förlita oss på att Cloetta sköter kommunens uppgifter?

Annica Nydén

Kjell Klintberg

Louise Vrethem

Magnus Fröhler

Michael Nydén

Patrik Ryding

Siv Thorén

Therese Malmberg

boende i Vreta kloster

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa