IS-terrorister har inte rätt till hjälp

9 mars 2019 05:00

Svar på "IS-krigare har rätt att komma tillbaka", 7/3.

Hassan Hassan, Liberalerna, kritiserar statsministern och inrikesministern för att de klargjort att Sverige inte kommer hjälpa några IS-resenärer att återvända till Sverige. Hassan menar att ministrarnas linje är ett brott mot grundlagen.

Både statsministern och inrikesministern har varit tydliga – den som mördat och terroriserat i IS namn ska dömas för sina brott. Regeringen har därför tagit initiativ till att inrätta en internationell tribunal för att döma de skyldiga, likt de tribunaler som inrättades efter folkmorden i Rwanda och på Balkan. Ett initiativ som våra nordiska grannländer nu ställt sig bakom.

Hassan Hassan har dock rätt på en punkt: Ingen kan fråntas sitt svenska medborgarskap enligt vår grundlag, men det innebär inte att Sverige har en skyldighet att hjälpa dessa terrorresenärer att komma tillbaka. Den som rest till ett land i syfte att begå avskyvärda brott, som UD dessutom avråder resor till, har vänt Sverige och mänskligheten ryggen. De har förbrukat sin rätt att be Sverige om hjälp.

Elias Aguirre (S)

kommunalråd

Jonatan Hermansson (S)

kommunfullmäktigeledamot

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!