Ge medlemmarna friheten att välja

10 juni 2017 06:00

Nu är det ett gyllene tillfälle att visa väljarna vad det innebär att rösta på Liberalerna. Visa att hos Liberalerna har medlemmarna friheten att välja sin partiledare. Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om vem av dem som ska leda Liberalerna inför valet 2018.

Men vem ska ta det avgörande beslutet, medlemmarna i partiet eller partistyrelserna? Liberalerna i Östergötland tänker ordna ett primärval efter amerikansk förebild. Det innebär att makten över beslutet om partiledare, flyttas från slutna styrelserum till öppna medlemsmöten.

Mathias Sundin (L) skriver i en krönika i Corren den 8 juni att det första primärvalet i svensk politisk historia genomfördes i Linköping 2014. Han säger att det aldrig varit så många medlemmar på ett möte, och att responsen aldrig varit så positiv.

Om Liberalerna vill leva upp till honnörsorden på sin hemsida – jämställdhet, tolerans och frihet – är det ett utmärkt tillfälle att göra som östgötarna i partiet. Det vill säga låta medlemmarna bestämma vem som är bäst lämpad att leda Liberalerna i valrörelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Claes Thulin