Plötsligt har det blivit skamligt att flyga. Alla politiker och proffstyckare tävlar om att vara mest miljömedvetna och tala om att man inte flyger utan åker tåg eller cyklar.
Visst, vi ska inte flyga i onödan och vi kan nog dra ner på resor till Thailand och Kanarieöarna. Även mellan Stockholm och Göteborg och varför inte till Bryssel.
Men varför så ensidigt snöa in på just passagerarflyg?
Ingen säger ett ljud om allt transportflyg som, främst nattetid, går kors och tvärs över jorden. Kanske för att kondensslingorna inte syns då?
Alla transporter med billiga prylar från Kina skulle ju kunna gå med båt eller tåg. Längre leveranstid naturligtvis men bättre för miljön.
En annan stor energibov som aldrig nämns är internet. Gigantiska mängder elenergi går åt för att ”gräva” bitcoin. Vem behöver det? Den elenergi som krävs för att skapa bitcoin motsvarar globalt enligt uppgift 20 miljoner ton koldioxid, nästan hälften av hela Sveriges koldioxidutsläpp. Bara för att tillverka en virtuell valuta!
En annan energikrävande del av internet är strömmande film och musik. Statistiken på det här området är långt ifrån entydig men flera källor hävdar att internet står för cirka 10 procent av världens totala elenergiförbrukning och att strömmande film och musik står för 80 procent av innehållet i internet. Det vill säga 8 procent av all elenergi. Den energin är till största delen producerad med fossilt bränsle.
Kanske det är dags att prata om internetskam också även om det inte är lika populärt. Både streaming och bitcoinmining borde vara genomförbart att blockera rent tekniskt men naturligtvis svårare i praktiken, men varför inte föra in det i debatten? Det är lika onödigt att sitta och titta på Netflix eller lyssna på Spotify i timtal som att flyga en gång ibland.
Sture Axelsson