Regiondirektör Krister Björkegren påstår (Corren 3/9) att det inte finns någon vårdkris. Sanningen är att Region Östergötland här och nu befinner sig i en patientsäkerhetskris var djup sällan tidigare skådats. Min uppfattning, understödd av Regionens egna siffror och kollegors berättelser, är entydigt att vården inte klarar av sitt åtagande och att patienter riskerar att skadas.
Exemplen på krisens djup är nästan oräkneliga. Nedanstående är ett axplock av utrymmesskäl.
- Tre högspecialiserade vårdavdelningar slogs i början av sommaren ihop till en och platserna på denna enda avdelning minskades kraftigt. Det finns ingen tidplan för när, eller ens om, alla tre ska öppnas igen.
- I mitten av sommaren valde de ansvariga i Regionen att förbereda för att göra om akutmottagningen till en vårdavdelning. Patienter med behov av organspecifik vård ska numer kunna hållas kvar inom akutsjukvården där man varken har personal, rutiner eller lokaler för detta.
- I fredags eftermiddag, inför en vanlig helg i början av hösten, så saknades nästan fyrtio (40!) platser på Universitetssjukhuset. Detta har blivit det nya normala. Hittills i sommar har ingen enda person i ledningen för Region Östergötland kommenterat detta offentligt eller diskuterat hur det påverkar säkerheten för våra patienter.
- Samma dag som intervjun med regiondirektören publiceras så råder, enligt Regionens egen vårdplatsöversikt, ”Extrem vårdplatsbrist” på Universitetssjukhuset. Så har det varit nästan oavbrutet i flera månader.
Det är dags att ledningen slutar gömma sig bakom nyspråk. Krisen existerar och den handlar inte längre om vårdplatser. Under tiden ledningen blundat, förnekat och tigit har nya problem uppstått. Erfaren personal har slutat. Etiskt svåra beslut har blivit vardagsmat. Dagligen sker små, små glidningar på tidigare benhårda regler om vad en patientsäker vård innebär. Detta sätter våra patienter i fara. Patientsäkerheten upprätthålls bara genom att ledningen hänsynslöst utnyttjar personalens välvilja.
Regiondirektören förnekar krisen och hänvisar till att hans chefer är politiker och att han därför måste ”använda en viss retorik och sätta bilder”. Politikerna han hänvisar till har inte heller berört krisen med ett enda ord, trots att de skrev om vården på denna sida så sent som förra helgen (31/8). När man väljer sina ord av omtankte om sina chefer och positioner så tar man samtidigt ställning mot sina medarbetare och deras patienter
Medborgarna förtjänar ett öppet och uppriktigt samtal om den östgötska sjukvården. Inställda canceroperationer kan inte botas med retorik, utbrända kollegor tillfrisknar inte av att rätt bilder sätts. Vi måste få veta att de vars jobb det är att leda Region Östergötland faktiskt ser att det är kris, att de har en plan och att förändringen börjar redan idag.
Johan Thorén
ST-läkare
Region Östergötland