Tjänstemän är allt för stressade

Samtidigt som de stressrelaterade sjukdomarna ökar så finns det kunskap kring hur vi kan vända denna negativa trend, skriver Eva Nordmark.

Allt fler sjukskrivningar på grund av stress är kostsamt, både för samhället och individen, skriver Eva Nordmark.

Allt fler sjukskrivningar på grund av stress är kostsamt, både för samhället och individen, skriver Eva Nordmark.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2018-06-29 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Solen skiner ovanligt mycket ute och semesterplanerna är för länge sedan spikade. Men än återstår några veckors arbete för många av Sveriges tjänstemän och veckorna innan semestern är ofta extra intensiva. För andra tjänstemän innebär sommarmånaderna istället extra mycket jobb. Oavsett vilket så har de senaste årens prognoser över sjukskrivningar varit en dyster läsning. Stressrelaterade sjukskrivningar ökar i antal, kvinnor sticker ut i statistiken och det är de viktiga samhällsbärande yrkesgrupperna som drabbas hårdast, exempelvis lärare och sjuksköterskor.

Vi vet vad som orsakar psykisk ohälsa och stressrelaterade sjukdomar som leder till sjukskrivning. Det är främst dålig arbetsmiljö med ökad stress och låg bemanning som gör att allt fler drabbas. I Östergötlands län står kvinnor för hela 64,3 procent av alla uttagna sjukpenningdagar. På sju år är det en ökning på 4,4 procent.

I samtliga län har skillnaden ökat mellan kvinnor och män i antal dagar med sjukpenning under de senaste sju åren. För riket som helhet har kvinnors andel av alla uttagna dagar med sjukpenning ökat med 5 procentenheter från 61 till 66 procent.

Trots att det ser mörkt ut finns det gott om kunskap hur man kan göra för att vända den negativa trenden:

1. Implementera kunskaperna. Mycket är sedan länge känt, som att allt för många anställda per chef är en risk. Man behöver stöd att prioritera när arbetsuppgifter inte hinns med samt korta pauser som ger tid för återhämtning. De kunskaper som finns om frisk- respektive riskfaktorer måste implementeras.

2. Använd ”OSA”. Nu är det drygt två år sedan vi fick föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA), som berör prioriteringar, arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling. TCO-förbunden har undersökt hur de används, och alldeles för många arbetsplatser lever fortfarande inte upp till lagens krav på förebyggande arbetsmiljöarbete inom detta område. På samma sätt som skyddshjälmen är obligatorisk på bygget måste kunskaperna om organisatorisk och social arbetsmiljö användas, på varje enskild arbetsplats.

3. Omställning. Oavsett om man har blivit sjukskriven eller ej är omställning, det vill säga möjligheten att fylla på med kunskap och kanske byta yrke mitt i livet, oerhört viktigt för att skapa ett hållbart arbetsliv. Vi kommer att arbeta allt längre upp i åldrarna och ibland kan möjlighet att ställa om vara svaret på att orka arbeta längre i livet och inte bara resten av eftermiddagen.

Allt fler sjukskrivningar är kostsamt, både för samhället, verksamheten och individen. Just därför tjänar alla på att sjuktalen minskar. Ansvaret för detta är delat. Jag och TCO hoppas att alla tjänstemän får möjlighet till återhämtning antingen under sommaren eller efter, men framför allt till ett fortsatt hållbart arbetsliv. Jag är övertygad om att vi med rätt prioriteringar kan och måste skapa en bättre arbetsmiljö så att färre mår dåligt och fler istället kan bli friska av att jobba.

Eva Nordmark

ordförande TCO

Läs mer om