L och C är inne på farlig väg

Varför väljer Centerpartiet och Liberalerna i Linköping att öppna för att ge SD en vågmästarroll, skriver Jakob Björneke (S).

26 september 2018 05:00

I stället för ett stabilt mittenstyre överväger Liberalerna och Centerpartiet i Linköping att göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Det är tvärtemot vad de sa innan valet och riskerar att allvarligt skada tilltron till politiska partier.

Rösterna i kommunvalet är räknade och mandatfördelningen klar. Allianspartierna fick inte egen majoritet men gick ändå i fredags ut med att de vill styra kommunen i minoritet. Därmed gör de sig beroende av Sverigedemokraterna.

Vad som förvånar mest är att Liberalerna och Centerpartiet är intresserade av en sådan lösning. Innan valet var de mycket tydliga med att de inte tänkte göra sig beroende av Sverigedemokraterna. I stället har de nu gjort en 180-graders sväng och riskerar en enorm svekdebatt.

Om det blir ett alliansstyre i minoritet sätter Liberalerna och Centerpartiet Linköping i en svår och osäker situation. Med Sverigedemokraterna i vågmästarrollen väntar i värsta fall år av oreda och blockeringar. Sverigedemokraterna har redan sagt att de inte kommer ge Alliansen stöd utan att få något tillbaka.

Ett färskt exempel är Gävle, där Alliansen under förra mandatperioden tog över styret med Sverigedemokraternas stöd. Som vågmästare demonstrerade Sverigedemokraterna sedan sin makt genom att vid olika tillfällen fälla budgeten hos skiftande styren. På så sätt skapades enorm osäkerhet.

Varför väljer Centerpartiet och Liberalerna att öppna dörren till en liknande situation? Vår kommun har historiskt haft styren över blockgränsen när egna majoriteter saknats. Den ordningen verkar nu vara på väg att brytas.

Av någon anledning föredrar Centerpartiet och Liberalerna i stället att återgå till blockpolitiken och för första gången i kommunens historia ge ett parti med nazistiska rötter en vågmästarroll.

Hur förklarar Liberalerna och Centerpartiet det här beslutet? Vad säger de till alla som röstade på dem för att de ville ha liberalism? Eller till väljarna som röstade på Liberalerna och Centerpartiet för att få ett mittenstyre som skulle hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande?

I en debattartikel i Dagens Samhälle från 2017 skriver Linköpingspolitikerna Lars Vikinge (C) och Gösta Gustavsson (C) att ”den gamla blockpolitiken lever mer i politikers än i medborgarnas syn på verkligheten”.

Innan valet gav Centerpartiet även ett mycket tydligt besked i SVT:s valpejl: I första hand föredrog de ett alliansstyre i majoritet. I andra hand ett majoritetsstyre över blockgränsen.

Var det tomma ord? När löften sviks efter valdagen är risken stor är att vi får ett växande politikerförakt där väljarnas förtroende faller i botten.

Flera av våra kollegor runt om i landet tar sitt ansvar. Många kommuner har lyckats skapa stabila mittenstyren och hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande. Men av någon anledning är Centerpartiet och Liberalerna i Linköping i stället intresserade av ett svagt alliansstyre i minoritet. Ett styre där Sverigedemokraterna skulle få en avgörande vågmästarroll. Men ännu finns möjlighet att ändra sig.

Jakob Björneke (S)

kommunalråd

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa