Höga skatter stoppar flytt

Flyttskatterna låser in äldre och stänger ute yngre i Linköping, skriver debattörerna från Skattebetalarna och SPF Seniorerna.

Många äldre bor större än vad de egentligen skulle vilja, skriver debattörerna.

Många äldre bor större än vad de egentligen skulle vilja, skriver debattörerna.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Debatt2018-10-25 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagens bostadsmarknad har en rad strukturella problem som drabbar såväl individer som svensk ekonomi. Enligt Boverket råder det ett underskott på bostäder i 11 av länets 13 kommuner. Då bostadsbristen är mycket svår att bygga bort inom rimlig tid är det extra viktigt att befintliga bostäder används effektivt, vilket i sin tur kräver ett regelverk som uppmuntrar rörligheten på bostadsmarknaden. Men istället förs en skattepolitik som gör precis det motsatta.

Cirka 27 550 personer i Linköping är 65 år och äldre, och av dessa bor två av tre i privatägt boende. Många av dem bor större än vad de önskar, medan yngre hushåll tränger ihop sig på för liten boyta. Åldersgruppen äldre har mot sin vilja blivit en stor bromskloss på bostadsmarknaden eftersom de förlorar så mycket på att flytta att de helt enkelt inte har råd att göra det.

De kraftiga prisökningarna på bostäder i kombination med flyttskatterna – särskilt reavinstbeskattningen – gör att kostnaden för att flytta är hög. Bara sedan 1996 har Linköpings bostadsrättspriser ökat cirka 19 gånger och småhuspriserna med 372 procent. Av vår nya rapport framgår att transaktionskostnaderna vid försäljning av en bostad ofta blir så höga att de påverkar beslutet om att flytta eller bo kvar. För ett hushåll som bott 30 år i en villa med kommunens genomsnittliga försäljningspris (cirka 3,7 miljoner kronor) uppgår skatten vid försäljning till cirka 686 000 kronor. Adderas mäklararvode ökar den totala flyttkostnaden till cirka 760 000 kronor.

Inom ramen för rapporten har vi gjort en undersökning bland våra medlemmar (65 år och äldre) och deras boendesituation. Vart femte hushåll uppger att de helt eller delvis har avstått från att flytta de senaste fem åren på grund av flyttskatterna. Det motsvarar minst 460 uteblivna flyttar varje år bland Linköpings seniorhushåll.

Även yngre hushåll, med kortare ägartider, drabbas hårt av flyttskatterna. Går flytten till en villa ska dessutom stämpelskatter betalas. Det gör att många unga barnfamiljer som skulle behöva flytta till större, och helst villa, stannar kvar i för små bostadsrätter.

Av alla OECD-länder är det endast Sverige och Portugal som beskattar vinster vid försäljning av bostäder oavsett hur länge man bott i dem. Den totala flyttkostnaden uppgår till cirka 21 procent av försäljningspriset efter 30 års ägande, i OECD är motsvarande kostnad på cirka 6 procent. Det är inte rimligt.

Nästa regering måste prioritera att åtgärda dessa problem. Det behövs snabba åtgärder för en mer effektiv användning av befintliga bostäder genom ökad rörlighet. Ett första steg vore att göra det lättare och mindre kostsamt att byta bostad genom en kraftig sänkning av flyttskatterna. En väl fungerande bostadsmarknad är en ödesfråga för Sverige.

Christian Ekström

vd Skattebetalarna

Eva Eriksson

förbundsordförande SPF Seniorerna