Ett moraliskt haveri

Den styrande Alliansens svaga och veliga agerande rörande IS-återvändare i Linköpings kommun är helt oacceptabelt, skriver Jonas Andersson (SD).

4 juni 2019 05:00

I media kunde vi nyligen läsa att 150 svenska medborgare som har åkt till Mellanöstern för att strida för terrorsekten Islamiska staten (IS), har valt att återvända till Sverige. IS och dess medlemmar är ansvariga för bland de mest hemska grymheter som förekommit i världen i vår tid.

Med en särskild råhet och brutalitet har gruppens medlemmar gjort saker som att bränna människor levande, mördat spädbarn och sålt unga flickor från mördade familjer som sexslavar. IS har också bedrivit ett slags folkmordskampanj mot yazidier och kristna i Mellanöstern.

Vid månadsskiftet april–maj i år rapporterade medier om att återvändare från IS var på väg till Linköpings kommun. Som svar på detta kunde vi vidare läsa att den styrande Alliansen i kommunen (M, C, KD och L) vill upprätta en handingsplan för att ”IS-återvändare ska upptäckas och tas om hand”.

Allvarligt talat, ska detta föreställa den styrande Alliansens svar på att medlemmar ur vår tids värsta terrorsekt vill bosätta sig i kommunen för att bli grannar med vanliga hederliga Linköpingsbor? Nog för att hela frågan om IS-återvändare inte kan lösas ensamt på kommunal nivå, men denna klena respons från det politiska styret är under all kritik och har flugit under radarn för enkelt i samhällsdebatten. Det går att göra mer med rätt vilja och drivkraft.

Nyligen meddelade Staffanstorps kommun i Skåne att man tänker förvägra IS-återvändare försörjningsstöd. Detta för att man inte vill att de bosätter sig i kommunen. Men vad vill de styrande partierna i Linköpings kommun? De lägger fram förslag för hur IS-återvändare ska ”tas om hand” i stället för att både signalera och lägga fram konkreta förslag som gör klart att IS-återvändare inte är välkomna.

Sverigedemokraternas åsikt är att det är farligt och ett moraliskt haveri att låta dessa återvändare gå fria såväl i Linköpings kommun som i Sverige i stort. Att de återvänder till vårt land orsakar stor oro bland medborgarna. SVT har dessutom kunnat visa att en tredjedel av återvändarna från terrorsekten redan dömts eller misstänkts för brott.

Den rödgröna regeringens brist på åtgärder mot IS-terrorister som har återvänt till Sverige är allvarlig. Desto viktigare blir det då med kommunala politiska ledningar som gör sitt yttersta för att ta ansvar för medborgarnas trygghet. Den styrande Alliansens svaga och veliga agerande rörande IS-återvändare i Linköpings kommun är helt oacceptabelt. Linköpings kommuninvånare förtjänar ett politiskt styre som gör allt det kan för att stoppa IS-återvändare från att bosätta sig i kommunen.

Jonas Andersson (SD)

riksdagsledamot Östergötlands län

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!