En oroande vårdkedja

Att såväl apotek som vårdcentral och appläkare kan samlas inom Ica-koncernen indikerar att lagstiftningen inte hängt med, skriver Ellen Aguirre (S).

Ica äger Apotek Hjärtat, som i sin tur äger nästan hälften av appläkarföretaget Min Doktor, påpekar Ellen Aguirre (S).

Ica äger Apotek Hjärtat, som i sin tur äger nästan hälften av appläkarföretaget Min Doktor, påpekar Ellen Aguirre (S).

Foto: Hasse Holmberg/TT

Debatt2019-08-31 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En läkare får inte ensam äga ett apotek. Förklaringen är enkel, läkare ska inte kunna tjäna pengar på att skriva ut medicin. En begräsning som nu verkar helt satt ur spel när multinationella bolagskoncerner tillåts äga både appläkartjänster, apotek och vårdcentraler. Här måste lagstiftningen stoppa utvecklingen innan den blir en fara för vanliga människors hälsa.

För att ta ett aktuellt exempel: För några veckor sedan meddelade matvarujätten Ica att man ska öppna 80 egna vårdcentraler i anslutning till sina Ica Maxi-butiker. Ica äger sedan tidigare Apotek Hjärtat som är Sveriges näst största apotekskedja. Apotek Hjärtat äger i sin tur nästan hälften av appläkarföretaget Min Doktor. Det är alltså Min Doktor som nu ska öppna vårdcentralerna.

I korthet kan man alltså säga att Ica planerar att tjäna pengar på Min Doktor-appläkare som i sin tur hänvisar till ett besök på en Min Doktor-vårdcentral som förskriver medicin som säljs av Apotek Hjärtat. Allt inom Ica-koncernen. Det mesta finansierat med offentliga medel. Det är möjligt att det blir en sammanhängande vårdkedja, men det är inte så här vården ska fundera.

Riskerna är flera.

Den första är att det skrivs ut onödigt mycket medicin, när företaget som driver din vårdcentral har ett ekonomiskt intresse av att sälja mycket medicin. Jag är inte ensam om oron över osunda kopplingar mellan vård och apotek, risken har bland annat uppmärksammats av Nya apoteksmarknadsutredningen.

Den andra är att apotekskedjor i högre grad börjar hänvisar kunder till ytterligare tjänster om de återfinns inom den egna bolagskoncernen, till exempel ett ytterligare appläkarsamtal eller ett till vårdcentralsbesök, även om det handlar om sådant som bäst lämpar sig för egenvård. Detta är en farhåga som Läkarförbundet lyft upp med att apotekskedjor och vårdföretag går samman. Man lyfter bland upp att apoteken har i uppdrag att både ge råd om egenvård och att lotsa personer vidare till annan hälso- och sjukvård. (Dagens Industri 2018-09-23).

Den snabba utvecklingen av digitala lösningar skapar många möjligheter för att tillgängliggöra vården. Men för att det verkligen ska bli en tillgång för vanliga människor måste lagstiftningen hänga med. För mig framstår det oerhört tydligt att den lagstiftning som hindrar att en läkare ensam äger ett apotek, även måste omfatta och reglera den nya typen av bolagskoncerner som äger appläkartjänster, apotek och vårdcentraler.

Ellen Aguirre (S)

ordförande för den socialdemokratiska föreningen Forum

regionfullmäktigeledamot från Linköping