Bryt tabut – öka livsglädjen

Många män lider i tysthet av urinläckage, men hjälp finns att få, skriver Märta Lauritzen och Ulf Malmsten.

19 november 2014 05:55

I dag är det internationella mansdagen, en årsdag instiftad för att främst sätta fokus på mäns och pojkars hälsa och välbefinnande. Ett hälsotillstånd som det nästan aldrig pratas om är manligt urinläckage, en tabubelagd åkomma som enbart i Sverige beräknas drabba flera hundra tusen män i olika åldrar.

I många sammanhang är det helt naturligt att prata om eller belysa problem som kvinnligt urinläckage skapar.

Urinläckage bland män är inte något man pratar högt om. Många män lider i tysthet och hittar egna lösningar som att använda papper i underkläderna eller ta på sig dubbla lager underkläder. I sämsta fall leder urinläckage till att mannen drar sig undan, undviker intimitet eller olika sociala situationer.

För det finns flera lösningar som kan hjälpa dem som drabbats. Efter utredning av urinvägarna kan läkemedel eller operation ofta bota eller minska läckaget.

Om urinläckaget består, finns det ett stort urval av skydd och produkter anpassade till män respektive kvinnor, så att man ska kunna leva så gott som vanligt. I Sverige är dessa hjälpmedel skattefinansierade och skrivs ut av sjukvården.

Vi har som mål att alla ska få tillgång till adekvat vård och att ingen ska känna skam för att ha drabbats av urinläckage. Vi behöver helt enkelt få fart på debatten och undanröja tabun. Flera tusentals män kan få tillbaka livsglädjen igen!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Märta Lauritzen uroterapeut, Karolinska Universitetssjukhuset, ordförande i intresseföreningen Sinoba, föreningen för kunskap om urininkontinens och blåsproblem Ulf Malmsten legitimerad läkare, specialist i geriatrik och intermedicin, tidigare överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset