Stärk regionens stöd till Sjukhuskyrkan

Sjukhuskyrkan har en livsviktig uppgift på Östergötlands tre sjukhus. Det finns stora andliga och själsliga behov som inte alltid hinner mötas i den ordinarie sjukvårdsverksamheten.

Inte minst de två senaste årens pandemi har tydligt visat på att Sjukhuskyrkan har en viktig roll att fylla för såväl personal som patienter och anhöriga, skriver debattörerna.

Inte minst de två senaste årens pandemi har tydligt visat på att Sjukhuskyrkan har en viktig roll att fylla för såväl personal som patienter och anhöriga, skriver debattörerna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2022-03-02 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Där har sjukhuskyrkan en betydelsefull roll i att möta den svårt sjuke, den som förlorat en kär anhörig eller den anställde på sjukhuset som har funderingar om livets stora frågor. Regionerna har ansvar att se till att sjukhuskyrkan kan utföra sin verksamhet. Vi från Kristdemokraterna i Region Östergötland har därför föreslagit att regionen ska stärka stödet till och samarbetet med Sjukhuskyrkan.

Sjukhuskyrkan, eller den andliga vården, har en viktig uppgift att möta såväl patienter och anhöriga som personal, som kan ha upplevt traumatiska situationer och genomgår livskriser. Behovet att finnas till hands för att möta andliga och själsliga behov har inte minskat på senare år, tvärtom. Inte minst de två senaste årens pandemi har tydligt visat på att Sjukhuskyrkan har en viktig roll att fylla för såväl personal som patienter och anhöriga.

Sjukhuskyrkan finns i dag på Universitetssjukhuset i Linköping, på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och på Lasarettet i Motala. Inom ramen för Sjukhuskyrkan samordnas den andliga vården, där såväl präst, diakon och kantor från Svenska kyrkan, pastor från frikyrka och ortodox präst, som representant för muslimsk församling, är verksamma.

I enlighet med riksdagsbeslut är det regionernas ansvar att tillhandahålla ändamålsenliga verktyg för att sjukhuskyrkan ska kunna utföra sin verksamhet. Det handlar om lokaler, såväl rum för enskild eller gemensam andakt och bön och samtalsrum för enskilda samtal med tystnadsplikt, som kontor och personalutrymmen för Sjukhuskyrkans anställda.

På grund av om- och nybyggnationerna på Universitetssjukhuset i Linköping behövde Sjukhuskyrkan flytta ut från befintliga samtalsrum, kontor och personalutrymmen, och efter några turer hittades nya lokaler. Även om lokalerna är ändamålsenliga är de mer svårtillgängliga för de flesta patienter, anhöriga och personal på grund av placeringen på sjukhusområdet. Men, framför allt är det en tillfällig lösning, då fastigheten där lokalerna är belägna, enligt regionens fastighetsutvecklingsplan, ska rivas för att ge plats åt nytt laboratoriemedicinskt centrum. Även om detta inte inträffar förrän om några år, är det väsentligt att ha långsiktig planering för var Sjukhuskyrkan ska kunna ha ändamålsenliga lokaler på längre sikt. Det är förstås önskvärt med en central placering på sjukhuset för god tillgänglighet för alla.

Det är också nödvändigt att samverkan kring praktiska frågor och arbetsredskap mellan regionen och Sjukhuskyrkan fungerar utan onödiga hinder, när det gäller exempelvis e-tjänstekort och epostsystem. Regionen ska underlätta för Sjukhuskyrkans verksamhet, inte sätta käppar i hjulet!

Därför anser vi från Kristdemokraterna att det är viktigt att Region Östergötland årligen säkrar upp tillräckligt med ekonomiska resurser för att kunna tillhandahålla ändamålsenliga lokaler och utrustning till Sjukhuskyrkan. Tidigare har det funnits ett brett stöd för Sjukhuskyrkan över partigränserna i Region Östergötland, och vi hoppas nu att det även gäller förslagen i vår motion till regionfullmäktige. Då kan vi stärka stödet till och samarbetet med Sjukhuskyrkan!