Pride är inte bara en folkfest – kampen måste fortsätta

Under veckan har det äntligen återigen varit dags för Linköping Pride, en manifestation som sker fysiskt på plats i Linköping. Frågan om hbtqi+-personers rättigheter är mer aktuell än någonsin.

Det viktigare än någonsin att vi fortsätter att kämpa för ett öppet samhälle där alla har samma rättigheter, skriver artikelförfattarna.

Det viktigare än någonsin att vi fortsätter att kämpa för ett öppet samhälle där alla har samma rättigheter, skriver artikelförfattarna.

Foto: VADIM GHIRDA

Debatt2021-09-11 06:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På många håll inom Sverige och Europa har vi, under sommarmånaderna firat och uppmärksammat Pride samt hbtqi+-rörelsen i stort.

Pride är inte bara en folkfest, verkligheten ser annorlunda ut för många individer världen över, även inom Europa. 

Hbtqi+-frågorna är både på frammarsch och på tillbakagång internationellt. Vi ser att flera av världens länder har tagit stadiga kliv framåt, men på andra platser så kränks homosexuella och transpersoners rättigheter dagligen. 

Kazakstan, Polen och Ungern är tre länder där hbtqi+-personers rättigheter under de senaste månaderna begränsats och bekämpats.

Ungern tillsammans med Polen fortsätter att vara allra värst inom Europa där Ungerns hbtqi+-lag nyligen trätt i kraft. Lagen jämställer homosexualitet med pedofili, och lagen gör spridning av information om homosexualitet till ungdomar strängt förbjudet. 

Polen, å sin sida, fortsätter med sina hbtqi+-fria zoner som nu täcker en tredjedel av landets territorium. Flera medlemsstater godkänner dessutom inte giftermål mellan samkönade från andra EU-länder, ett problem vi måste ta tag i på EU-nivå. 

Den fria rörligheten måste gälla för alla, oavsett sexuell läggning. Svenska samkönade par ska inte tappa sin legala status som familj när de åker från ett europeiskt land till ett annat. 

Har de dessutom barn, och olyckan är framme, kan ett dilemma uppstå när det gäller regler angående anhöriga, vårdnadshavare och erkännande av adoption som ett samkönat par.

Den oroväckande trenden sker inte endast i ett fåtal stater inom och utanför Europa, den sker även i Sverige. Sverigedemokraterna har på flera sätt under många år bekämpat hbtqi+-personers rätt att leva sitt liv fullt ut. 

Sverigedemokraterna är det enda partiet som inte röstade ja när Europaparlamentet röstade om att fördöma Ungerns hbtqi+-lag.

Av den anledningen är det viktigare än någonsin att vi fortsätter att kämpa för ett öppet samhälle där alla har samma rättigheter. Vi tar kampen i alla de kommuner där partier som SD försöker vrida tillbaka klockan. 

Det är upp till oss alla att se till att frågan fortsatt ligger högt upp på den politiska agendan, både lokalt, regionalt och internationellt. Centerpartiet står stolt upp för allas rätt att vara den man är och älska den man vill, och vi fortsätter kämpa både digitalt och fysiskt. 

Vi ger aldrig upp striden.