Oroande att M har så lite miljöpolitik

Sverige behöver Moderat miljöpolitik, det kan vi verkligen instämma i. Därför är det oroande och sorgligt att Moderaterna har så lite miljöpolitik, skriver Agneta Niklasson och Birgitta Rydhagen från MP.

Sverige 20 juli 2021 07:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Sverige behöver Moderat miljöpolitik" 14/7.

Tyvärr är det inga nyheter som presenteras i Anna Nilssons debattartikel. När det gäller testanläggningar för industrins omställning är LKAB och SSAB:s anläggning HYBRIT för fossilfri stålproduktion ett strålande exempel på att detta redan pågår. Omställningen från fossildrivna bilar till elbilar sker nu så fort att lösningar för överföring och lagring av el är nödvändiga. Sveriges bistånd har redan en stark och tydlig klimatprofil, men biståndets fokus är inte att främja svenska företag utan att främja ländernas utveckling för att minska fattigdomen. Att ställa om biståndspolitiken från mödravård och demokratiseringsprocesser till stöd för svenska företags teknikexport leder inte till hållbar utveckling. 

 

Anna Nilsson framför svepande kritik mot att belasta individer med skam för att de äter kött eller flyger. Vi som är engagerade i politiska partier delar bilden av att samhällsförändring kräver gemensamma demokratiska beslut, eftersom individuella val inte har kraften att förändra i större skala. Det är inte heller möjligt för individer att fullt ut ha koll på vad deras val har för konsekvenser. Det är politikens ansvar att ha den överblicken och att underlätta miljösmarta vardagsliv. Att många individer ändå har valt att minska på sin klimatbelastning gör omställningen enklare, eftersom det visar att det går, både på individuell nivå och på samhällsnivå.

 

Klimathotet är nu så akut och så väl utforskat att vi inte kan säga nej till vissa åtgärder för att göra andra i stället. Vi behöver göra alla åtgärder vi kan, samtidigt som vi håller i gång samhällets strukturer med skola, sjukvård och social trygghet.

Agneta Niklasson (MP), regionråd
Birgitta Rydhagen (MP), ordförande MP Linköping

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Debatt

Debatt: MP duckar för kritiken

Debatt

Debatt: Sverige behöver Moderat miljöpolitik

Krönika

Aleksander Gabelic: Socialdemokratin i regeringsställning har ingen tydlig miljöpolitik.

Ledare

Ledare: Den gamla gröna högern

Linköping

Politikern och mediechefen oense: "Fel väg att gå"

Visa fler