Det var politik redan pÄ Jesu tid

Varje gÄng det Àr kyrkoval sÄ kommer frÄgan upp om kyrkan och politik. Men vad Àr dÄ politik?

Det finns ett otal liknelser och bilder i Bibeln som visar hur Jesus gick emot dÄtidens regler och praxis, pÄminner artikelförfattarna.

Det finns ett otal liknelser och bilder i Bibeln som visar hur Jesus gick emot dÄtidens regler och praxis, pÄminner artikelförfattarna.

Foto: Leif R Jansson / TT

Debatt2021-09-13 14:15
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Om man lĂ€ser vad Wikipedia sĂ€ger: ”politik en term för de processer och den taktik en grupp anvĂ€nder för att fatta beslut, ofta vad gĂ€ller hur en stats offentliga makt ska fördelas och utövas. Ordet anvĂ€nds ocksĂ„ om samhĂ€llsvisioner och det specifika innehĂ„llet i en grupps handlingsprogram och ligger dĂ„ nĂ€ra termen policy. ”

UtifrĂ„n denna förklaring, sĂ„ spelar det ingen roll om gruppen bestĂ„r av politiska partier, nomineringsgrupper eller nĂ„gon annan grupp som har en handlingsplan. 

Det spelar ingen roll om gruppen som bestÀmmer Àr de Àldste inom Pingstkyrkan, PÄven och kurian (katolska kyrkans regering) eller ett kyrkorÄd i en församling, sÄ fort det blir en grupp som samlas för att vilja driva frÄgor sÄ Àr det politik, det kommer vi inte undan.

 

Ofta fĂ„r vi höra att i kyrkan ska det inte finns nĂ„gon politik. Politik hör bara till samhĂ€llet utanför kyrkans vĂ€ggar. Men enligt vĂ„r uppfattning sĂ„ handlade det om politik redan pĂ„ Jesu tid. 

Jesus och senare ocksĂ„ hans lĂ€rjungar satte sig upp mot de styrande i Rom men Ă€ven mot det judiska samhĂ€llet bland annat för att stĂ„ upp för mĂ€nniskors lika vĂ€rde. 

Det finns ett otal liknelser och bilder i Bibeln som visar hur Jesus gick emot dĂ„tidens regler och praxis. 

Ta till exempel nĂ€r Jesus möter kvinnan vid Sykars brunn (Joh 4:7–11). Jesus pratar med kvinnan som var samarier – ett folk som judarna inte accepterade. Eller nĂ€r Jesus besöker en tullindrivare vid namn Levi (Luk 5:27–32) – en tullindrivare var ingen positiv person i judarnas ögon. Eller nĂ€r han förhindrar att en kvinna stenas (Joh 8:4–11). 

Detta Àr bara tre exempel av flera som visar att Jesus Àr till för alla oavsett social bakgrund, etnisk hÀrkomst, religiös hemvist eller sexuell lÀggning och att Jesus uppmÀrksammade orÀttvisor redan pÄ den tiden.

 

Att vara en grupp som vill slÄ vakt om och följa Jesus i hans sÀtt att möta mÀnniskor tycker inte vi Àr fel, oavsett att det Àr politik. Att kyrkan inte kan eller ska sitta tyst nÀr orÀttvisor uppdagas i vÄrt samhÀlle, Àr en av de grundlÀggande budskapen som Jesus ger oss.

"Ett nytt bud ger jag er: sĂ„ som jag har Ă€lskat er skall ocksĂ„ ni Ă€lska varandra. Alla skall förstĂ„ att ni Ă€r mina lĂ€rjungar om ni visar varandra kĂ€rlek." (Joh 13:34–35).

DÀrför har kyrkan ansvar för, att stÄ upp för de svaga och utlÀmnade. VÄr kyrka, den Svenska kyrkan Àr inte isolerad frÄn övriga samhÀllet utan en del av det dÀrför Àr det vÄr skyldighet som kristna att reagera nÀr nÄgot Àr fel.