BÀttre samverkan behövs kring ökande psykisk ohÀlsa

Den psykiska ohĂ€lsan ökar i Östergötland, den förekommer i alla Ă„ldersgrupper och man ser Ă€ven en ökad omfattning av olika psykiska besvĂ€r.

En psykiatriambulans skulle komplettera de mobila teamen och avlasta primÀrvÄrden, akutmottagningar och polis. Vi tror att en satsning pÄ mobila enheter behövs för att rÀdda mÀnniskors liv, skriver artikelförfattarna.

En psykiatriambulans skulle komplettera de mobila teamen och avlasta primÀrvÄrden, akutmottagningar och polis. Vi tror att en satsning pÄ mobila enheter behövs för att rÀdda mÀnniskors liv, skriver artikelförfattarna.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Debatt2021-05-29 09:15
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Nationellt centrum för suicidalforskning och prevention (NASP) beskriver en oroande trend i Östergötland med ökad frekvens sjĂ€lvmord frĂ„n 12,8 till 17 sjĂ€lvmord per 100 000 invĂ„nare de senaste fem Ă„ren.

För att bedriva en god vĂ„rd vet vi att ett vĂ€rdigt bemötande med kontinuitet och inte minst en bra uppföljning Ă€r viktigt. Det mĂ„ste ocksĂ„ vara lĂ€tt att fĂ„ vĂ„rd. VĂ€ntan pĂ„ att komma till vĂ„rden Ă€r ofta förödande för bĂ„de den som Ă€r sjuk men Ă€ven för anhöriga. 

Vi vet samtidigt att psykologiska resurser frĂ€mjar psykiskt hĂ€lsa och Ă€r skyddande faktorer som kan hjĂ€lpa mĂ€nniskor att hantera stress och pĂ„frestningar med ökad upplevt hĂ€lsa trots sjukdom eller svĂ„ra livshĂ€ndelser. 

För vuxna personer handlar det ofta om hur Ă„ngest, rĂ€dsla och utmaningar hanteras i livet. Hos barn finns ett tydligt samspel med familj, skola och hur samhĂ€llet Ă€r organiserat. 

DĂ€rför behöver skolor och arbetsplatser utvecklas med hĂ€lsofrĂ€mjande insatser. Det behövs en kraftsamling för att utveckla ett mera hĂ€lsofrĂ€mjande samhĂ€lle. Ett arbets- och vardagsliv med krav som svarar mot mĂ€nniskors förmĂ„gor. 

En vĂ€l fungerande psykiatri förutsĂ€tter att patienter och anhöriga Ă€r delaktiga, informerade och fĂ„r ett bra bemötande men ocksĂ„ tar eget ansvar och har förstĂ„else varför vĂ„rden gör de insatser som anses nödvĂ€ndiga. Ofta kan det vara sĂ„ att personen sjĂ€lv inte ser att man behöver hjĂ€lp. 

I dessa fall vilar ett stort ansvar pĂ„ anhöriga, skola och arbetsledning. DĂ€rför Ă€r det av stor vikt att fĂ„ rĂ€tt insatser i ett tidigt skeda av ett sjukdomsförlopp och att fĂ„ verktygen som gör att man kan leva ett gott liv med sin sjukdom. DĂ„ förutsĂ€tts kompetens och kapacitet för att utföra vĂ€lfĂ€rdsuppdraget – ett skyddsnĂ€t med tĂ€ta maskor.

Att satsa pĂ„ mobila team med kompetens kring psykisk ohĂ€lsa kan i stor utstrĂ€ckning förhindra inlĂ€ggning pĂ„ sjukhus och framförallt ge tillgĂ„ng till vĂ„rd i ett tidigt skede. Det akuta skedet Ă€r oftast dramatiskt med ett stort behov av utbildad personal med kompetens inom psykiatri. 

I norra Stockholms sjukvĂ„rdsomrĂ„de finns sedan 2015 en PAM-enhet – en akutambulans med ambulanssjukvĂ„rdare och utbildade psykiatrisjuksköterskor som gör bedömningar pĂ„ plats för att hitta individuella lösningar. 

Psykiatriambulansen avlastar akutsjukvĂ„rden och samverkar med polisen. Vi har mobila omvĂ„rdnadsteam i den vĂ€stra lĂ€nsdelen av Östergötland. Detta Ă€r bra men inte tillrĂ€ckligt och ska kunna erbjudas oavsett var man bor i lĂ€net. 

En psykiatriambulans skulle komplettera de mobila teamen och avlasta primĂ€rvĂ„rden, akutmottagningar och polis. Det innebĂ€r mer flexibla lösningar i personens nĂ€rmiljö, en snabbare Ă„terhĂ€mtning och en bĂ€ttre prognos. Vi tror att en satsning pĂ„ mobila enheter behövs för att rĂ€dda mĂ€nniskors liv. 

Vi tillhör alla samhÀllet och har ett gemensamt ansvar. Vi vet att det i civilsamhÀllet finns mÄnga olika aktörer som har och som tar ansvar i att förebygga psykisk ohÀlsa.

Kyrkan Ă€r en av aktörerna dĂ€r man arbetar mycket med existentiell hĂ€lsa – att mĂ€nniskan Ă€r en sammansatt helhet, bĂ„de kropp och sjĂ€l. Kyrkan Ă€r bra pĂ„ samtal om livsfrĂ„gor och har stor kompetens kring detta och Ă€r mĂ„nga gĂ„nger en outnyttjad resurs. 

Att knyta ihop profession och det civila samhÀllets aktörer bildar en stark kraft att rÀkna med. Att vara flexibel och vÄga se lösningar utanför sitt egna och att arbeta mer med samverkanslösningar tror vi kan vÀnda den negativa trenden inom psykisk ohÀlsa.