Fas 3 och tv-dramaturgi i praktiken

En målad stol hos Personalstrategerna i Motala har blivit en symbol för fas 3. Johanna Pettersson och Per Fredriksson som är ägare till Personalstrategerna där stolen målades, kritiserar hur tv-bevakningen kring arbetet med fas 3 i Motala har skildrats.

4 maj 2011 08:23

Är det förnedrande bortom all mänsklig värdighet att måla en stol? Det intrycket får man om man tittar på Rapport eller på Östnytt. Förmodligen kommer man att få samma intryck om man tittar på Uppdrag granskning den 4 maj. Eftersom de omtalade stolarna finns hos Personalstrategerna i Motala så har vi blivit en symbol för fas 3. Detta trots att våra mycket begränsade fas 3-projekt nu är helt avvecklade.

Rapport kallar målning av stolar för "rena parodin". Vi tycker att SVT:s hantering av oss som företag är en parodi på seriös journalistik.

SVT har under flera månader på ett omfattande sätt granskat arbetsförmedlingens fas 3-program. Det är positivt. Programmet kostar mycket pengar och det finns i dag tiotusentals människor inskrivna i programmet.

Man kan tycka vad man vill om fas 3. Programmet är resultatet av ett politiskt beslut. Det finns säkerligen skiftande grad av seriositet hos anordnare, men vi är ett seriöst företag som har arbetat på ett seriöst sätt mot målet om ett riktigt jobb för varje individ.

Men visst finns det deltagare som inte är nöjda. I alla arbetsmarknadspolitiska program och på alla arbetsplatser finns det en uppsättning regler som måste följas. Vi är skyldiga att anmäla till arbetsförmedlingen om någon bryter mot reglerna. Det är alltid arbetsförmedlingen som beslutar om åtgärder, i ett några fall har det lett till avstängning från fas 3.

Det var ett sådant fall som blev upprinnelsen till att vi hamnade i blickfånget för Östnytt. En deltagare, som bröt mot en av reglerna, blev av arbetsförmedlingen avstängd från sin fas 3-plats. Då bjöd denne person in Östnytt i våra lokaler och uttalade sig kritiskt om verksamheten i ett inslag som sändes i slutet av 2010.

Östnytt påstod helt grundlöst att deltagaren stängdes av på grund av att han "gått till media". Tyvärr var det bara början, skulle det visa sig. För nu bestämmer sig Uppdrag Granskning för att dra igång ett omfattande projekt kring fas 3 och då är "fallet Motala" det perfekta exemplet på sakernas tillstånd.

Ett inslag i Rapport den 26 april inleds så här "han har blivit något av en symbol för kritiken mot fas 3. Han fick börja sin fas 3-placering i höstas med att renovera nya stolar hos anordnaren Personalstrategerna" Vidare sägs att "Arbetsförmedlingen har valt att avveckla projektet". Redan veckan innan programmet sändes berättade vi för reportern att det var vi som avvecklat projektet.

Så fungerar tv-dramaturgin i praktiken. Man sänder ogenerat rena felaktigheter trots att vi har motbevisat dem. Sedan låter man biträdande generaldirektören i arbetsförmedlingen svara på följande fråga: "Varför ska någon enda människa behöva måla om nymålade och nybyggda stolar? Det är ju rena parodin".

Vi kan konstatera att av de 27 deltagare vi hade i fas 3 i Motala har fem deltagare avbrutit och fem, det vill säga 23 procent, fått ett riktigt jobb. Det är över 20 gånger bättre än riksgenomsnittet. Att måla stolarna var ett frivilligt initiativ från deltagarna själva.

JOHANNA PETTERSSON OCH PER FREDRIKSSON, GRUNDARE OCH ÄGARE TILL PERSONALSTRATEGERNA AB

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!