Arbete måste synas på pensionen

Det måste rimligen ge utdelning i pensionskuvertet om man har heltidsarbetat i 40 år, skriver Staffan Danielsson (C).

19 mars 2018 05:00

Sex av riksdagens partier föreslår nu genom sin ”pensionsgrupp” höjd garantipension och höjt bostadstillägg.

Centerpartiet, och jag, har länge kämpat för en grundtrygghet för de som inte tjänat in några pensionspoäng genom en höjd garantipensionen och genom bostadstillägg. Genom de nya förslagen kommer en garantipensionär att få en disponibel inkomst, innan hyran ska betalas, på 13 500 kronor, enligt Seniorernas ordförande Eva Eriksson. Den som erhåller äldreförsörjningsstöd har endast några hundralappar mindre.

Dock, säger Eva Eriksson, är det orimligt att de som i 40 år på heltid tjänat in pensionspoäng inte kommer att ha något högre netto än garantipensionärerna.

LO-ekonomen Torbjörn Hållö kritiserar starkt att har man arbetat i 40 år med en månadslön i dag på 22 400 kronor får man typ samma netto som en garantipensionär, inte mer.

Jag håller med dem. Det måste löna sig att arbeta.

Jag är verkligen för en garantipension och ett äldreförsörjningsstöd på rimlig nivå. Men det måste rimligen ge någon tusenlapp eller så mer i netto om man heltidsarbetat i 40 år. Och det kommer det alltså alls inte att ge med det förslag som nu lagts fram.

Det är också oacceptabelt, menar jag, att har man till exempel ärvt eller sparat ihop till en sommarstuga så bortfaller bostadstillägget intill dess att stugan är såld eller högbelånad. Gränsen för när bostadstillägget reduceras behöver höjas rejält.

Jag kandiderar till riksdagen som en av mycket få över 65 år. Uppenbarligen behövs det fler erfarna äldre i riksdagen.

Utöver ett bättre pensionsnetto för de som arbetat hela livet kommer jag också att arbeta för att pensionärsskatten snarast tas bort.

Staffan Danielsson

riksdagsledamot (C)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!