Vi behandlar äldre för dåligt

När jag ser Kerstin, 94, kämpa i domstol för en plats på äldreboendet skäms jag för Sverige.

22 januari 2016 08:35

Vi var nog många som kände igen oss i SVT-dokumentären ”Hem till varje pris” i veckan, där vi fick följa Norrköpingsbon Wiwi Heggblads kamp för att få en plats på ett äldreboende åt sin 94-åriga mamma Kerstin.

Det är en skam hur vi behandlar äldre människor i Sverige idag. De som byggde upp det land, det välstånd, vi yngre nu njuter av behandlas som något katten släpat in, som ett köttstycke som ska ligga och ruttna i hemmet.

Visa mig era gamla och jag ska berätta vilket samhälle du lever i. Winston Churchill sa det om fängelser, jag säger det om våra äldre.

Inget visar så tydligt vilket samhälle vi har som hur vi tar hand om våra äldre. Och inget får mig att skämmas så över Sverige som just det.

De senaste 15 åren har 32 000 äldreboendeplatser tagits bort runt om i landet.

Jag följer min svärmors demens på nära håll, ser hur hon allt oftare tappar kontakten och beger sig ut på planlösa promenader på de mest märkliga ställen och tidpunkter.

Kommunen där hon bor säger blankt nej när vi vädjar om äldreboende, säger att det krävs fler allvarliga incidenter innan det blir aktuellt. Att hon flera gånger varit försvunnen nattetid knappt påklädd räcker inte.

Ska man som anhörig behöva hoppas på fler allvarliga incidenter?

Kommunens lösning har blivit att sätta ett larm på hennes ytterdörr, så hon likt tiotusentals andra äldre runt om i landet kan bevakas i hemmet.

Det är inte värdigt.

Problemet finns rakt igenom hela svenska samhället, inte bara hos politiker och kommunala tjänstemän. Vi behandlar äldre för dåligt.

I många andra länder är det en självklarhet att högakta de äldre, att behandla dem med respekt och värdighet och socialt sätta fokus på dem vid släktträffar och andra sammankomster.

I Sverige är det de unga vi tillber. Mest småbarnen, vi krattar, borstar och kysser marken de kryper och går på, medan de äldre får vara nöjda om de ens blir bjudna på släktträffen. När de sen inte kan ta hand om sig själva låses de in i sin lägenhet med ett larm på dörren.

De som vill vårdas hemma ska ha den möjligheten, men de som inte kan ta hand om sig själva måste beredas plats på ett äldreboende.

Linköping är relativt bra på detta, det vet ni som läser Corren. Vi har i flera år rapporterat att kommunen tillhör Sveriges bästa sett till hur stor andel av invånarna över 80 år som bor på äldreboende. I senaste sammanställningen över landets 290 kommuner, som SVT presenterade nyligen, låg Linköping sjua med 18,8 procent och var ensam större kommun på topp 25.

Georgis Touma är en man i min smak. 5 mars anordnar han en seniorgala i Cupolen för att hylla våra äldre och ger alla besökare en pin med orden ”Tack för att du har byggt Sverige”.

– Sverige är ett fantastiskt land, men vi är dåliga på att uppmärksamma dem som byggt det, så varför inte en gala som hyllar dessa kämpar?

En applåd för det.

Just nu...

...gillar jag: Mats Svegfors debattartikel i Aftonbladet om Margot Wallströms lägenhetsaffär. "Det är svårt att tänka sig ett mindre korrumperande sätt för ett statsråd att skaffa sig en bostad än att hyra en bostad för den tid som han eller hon är statsråd. Den som äger sin bostad är för hela sin ekonomi beroende av de regler regering och riksdag beslutar."

...följer jag: Granskningen av Kommunal. Vem är förvånad? Pampfasoner med lyxresor och lyxmiddagar tycks aldrig försvinna från dessa jätteorganisationer. Jag förstår medlemmarna som lämnar.

...hyllar jag: Nya LHC med all dess fart och ungdomlighet. General managern Fredrik Emvall har gjort ett lysande värvningsjobb helt i linje med tränarnas spelidé och nu sliter även stjärnorna, som nyförvärven Garret Roe, Niklas Persson, Andrew Gordon och Rhett Rakhshani, maximalt i varje byte. Så har det inte alltid varit i LHC.

...planerar jag: Läsarträffar i Mjölby och Åtvidaberg kommande vecka. På tisdag förmiddag är jag på Café å Läs på biblioteket i Mjölby och på onsdag förmiddag på Sandelius i Åtvidaberg. Kom och prata Corren med mig! Och annat också om du vill det.

...noterar jag: Att flera av er läsare har skickat vänfrågningar till min privata facebooksida. Gå i stället in på min Corrensida, "Christer Kustvik - Corren", och tryck gilla på den så följer ni mitt arbete där.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Kustvik