Tack för allt stöd

När kriminella nätverk försöker påverka innehållet i Corren är vårt klara besked: Aldrig att vi viker ner oss för hot. Vi slår tillbaka med öppenhet och publicistik som våra verktyg.

9 september 2013 18:40

Östgöta Correspondentens hållning mot de kriminella nätverken har väckt eko i hela landet och har bland annat uppmärksammats i Medierna i P1 och av Dagens Nyheter som i en ledare (9/9 2013) hyllar vårt agerande under rubriken ”Corren visar vägen”.

Vi har fått många mejl, hälsningar via sociala medier och telefonsamtal från trogna Correnläsare, men också från enskilda personer över hela landet som framfört sitt stöd. Vi på Corren är överväldigade och rörda av det engagemang vi mött.

Vi valde att ge offentlighet åt hoten för att visa hur det kan se ut. Hoten är ofta förtäckta, vilket gör det svårt för polisen att agera, men de har en mycket tydlig undertext. Om du inte gör som jag säger så kommer du att råka illa ut.

Vi publicerade hoten inte för att framställa oss själva som hjältar utan för att ge stöd till de många som i sitt yrkesliv drabbas av hot och trakasserier. Socialsekreterare, lärare, åklagare, poliser, krogägare, folkvalda – ja, listan kan tyvärr göras lång.

Om du utsätts för hot, trakasserier och påtryckningar, tala med en chef eller en kollega, så att du inte blir ensam. Polisanmäl alla hot. Och minns att hot bara får effekt om vi faller undan för dem. De fega människor som hotar med våld kommer alltid att vara så mycket färre än de många som står upp för öppenhet och rättvisa.

charlotta.friborg@corren.se

HÖRT OCH LÄST

Saker man måste göra
”Varför måste du göra sånt där som är så farligt?” frågan Skorpan Jonatan i ”Bröderna Lejonhjärta”. Det finns saker man måste göra, förklarar storebrodern, för ”annars är man ingen människa, utan bara en liten lort”. Precis. Kollegerna på Östgöta Corre-spondenten förtjänar allas vår respekt för att de stått där med imponerande raka ryggar och konsekvent vägrat förfalla till en samling lortar.
Dagens Nyheter, huvudledare, 9/9

Farligt att vika sig
”Jag vill utrycka mitt starka stöd och respekt för att ni inte viker för hot. Att vika sig är grunden till att maffiaoch ’beskyddarverksamhet’ överhuvudtaget kan ske. Om ingen vek sig och ingen lät sig korrumperas så skulle sådan verksamhet inte fungera.”
Håkan

Publicering är motvapnet
”Jättebra gjort. Vårt mot-vapen är just publicering. Det fria ordet och mass-medias rätt att rapportera om alla händelser ska inte kunna hotas till tystnad.”
Anders Nilsson, chefredaktör på Norrköpings Tidningar

Ge aldrig upp!
”Jag känner också en närmast stolt känsla över att få leva i ett land där såna som ni verkar. Hoppet lyser i och med er raka rygg, er demokratiska kamp och er omsorg om varandra. Ge aldrig upp! Var stolta, allihop inom Correns väggar. Allihop!”
Lars, Solna

Pressfrihet behövs
”Hoten visar på behovet av en orubbat stark pressfrihet. Varje vecka kommer hot, främst via telefon eller mejl, till någon av landets redaktioner. Men av olika anledningar går inte alla tidningsledningar ut och berättar om det. Därför är det så bra att Charlotta Friborg gör det.”
Jeanette Gustafsdotter, vd för Utgivarna, Stockholm

Blev extremt imponerad
”Jag hörde dig precis på radio och blev extremt imponerad över ert ställningstagande på Östgötacorren. Verkligen civil-kurage! Stå på er!”
Björn

Saker man måste göra
”Har just hört på Medierna i P1 och tidigare läst om hoten mot er. Starkt att gå ut med det och att stå på er! Fortsätt så, så slutar det! Och andra vågar förhoppningsvis följa efter.”
Gunvor

Jag gillar det ni står för
”Jag vet att jag driver lite med er ibland, men jag gillar er och det ni står för. Så stå på er och kämpa på!”
Christian Gustavsson, kommunpolitiker (M), Linköping

Tydlig och förbannad
”Lyssnar på Medierna och imponeras av Charlotta Friborgs tydliga och förbannade inställning gentemot hoten som riktats mot Corren.”
Sofia Dahlström, biträdande nyhetschef på Göteborgs-Posten

Modigt och rakryggat
”Modigt och väldigt rak-ryggat efter det extremt olustiga hotet mot Corren. All respekt! Blir glad av att du/ni inte bara pratar om att våga stå upp för det fria ordet utan faktiskt verkligen gör det när det hettar till!”
Mattias Fyrenius, vd för Nobel Media, Stockholm

Starkt och beslutsamt
”Otäcka hot mot Corren. Har bemötts starkt och beslutsamt. Vi är många som står bredvid.”
Peter Wolodarski, chef-redaktör, Dagens Nyheter

Bör engagera alla
”Det är ett påhopp på demokratin. Att hota en tidning för dess nyhetsrapportering är ett oacceptabelt övertramp. Något som bör engagera oss alla.”
Muharrem Demirok, kommunpolitiker (C), Linköping

Stolt över Corren
”Jag blir så stolt över ’min’ tidning när jag läser DN:s ledare. Tack Charlotta Friborg för att ni inte viker er!”
Emelie Hjerth, Linköping.

Ge inte efter
”Fortsätt er tradition att inte ge efter och att publicera mejl och inspelningar.”
Fredrik Svensson, Linköping.

”Allt stöd till dig och er!”
Daniel Nordström, chefredaktör på Arbetarbladet, Gävle

”All heder till er publicering av kriminellas hot mot tidningen. Fortsätt oförtrutet visa med text och bild deras skitiga verksamhet.”
Anders

”Jag är glad över Correns motstånd.”
Jonas Medin, Göteborg

”Rätt av Corren att berätta om hoten.”
Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen

”Det fria ordet är värt allt. Bra kämpat Corren!”
Mathias Lindholm

”Att stå upp gör yttrande- och tryckfrihet är stort!”
Maria Rosengren, vd för TS (Tidningsstatistik AB)

”Corren och Charlotta Friborg agerar i Chydenius anda.”
Mathias Sundén, kommun-politiker (FP), Norrköping

”All cred till er för hur ni hanterat detta! Djupt imponerad!”
Emanuel Karlsten, kolumnist och sociala medier-expert, Stockholm

”Det värmer att ni inte viker er en tum!”
Bengt

”All heder till Correns chefredaktör Charlotta Friborg och andra som står upp mot kriminellas hot och utpressning.”
Olof Röhlander, Stockholm

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!