Det handlade om ett så viktigt ämne som att om jag samtyckte med avsändaren kunde jag ge medgivande till att ge den statliga kyrkoavgiften till ett annat trossamfund än svenska kyrkan.
Är detta verkligen möjligt var min första tanke. Här gäller det att hitta svaren. Jag tänkte så här, jag är svensk, jag är döpt och konfirmerad i unga år och därför tillhör jag den svenska kyrkan. Jag vet också att den svenska successionsförordningen säger att den svenske kungen måste tillhöra den evangelisk-lutherska läran som den är uttryckt i den augsburgska trosbekännelsen av 1593. Är det den här ordningen som gäller borde det också vara rimligt att den kyrkoavgift som automatiskt utgår enligt slutskattebeskedet bör tillfalla svenska kyrkan med sin stora riksomfattande verksamhet av kyrkor och fastigheter.
Men så är det verkligen inte. Enligt det brev jag nyligen erhållit kan jag enligt detta ge min tillåtelse till att kyrkoavgiften överföres till något annat trossamfund. När man undersöker vilka dessa trossamfund är, visar det sig att inte mindre än 17 stycken är av skatteverket godkända trossamfund och kan få statlig administrativ hjälp med att få hela eller delar av den statliga kyrkoavgiften överförd till annat trossamfund än svenska kyrkan.
När man söker på Google under ordet kyrkoavgift möts man av budskapet ”Gå ur svenska kyrkan, spara tusenlappar i skatt”. Man bävar när man läser detta, vart är Sverige på väg?
Vi har religionsfrihet i Sverige och det tycker jag är rätt och viktigt men när det kommer till det som på slutskattesedeln benämns kyrkoavgift, då är det för mig fråga om Svenska Kyrkan och inget annat. Byt i så fall ut ordet och kalla kyrkoavgiften för religionsavgift. Mitt budskap och uppmaning med detta inlägg är därför ”läs ditt slutskattebesked och fundera över: vad står ordet kyrkoavgift för och vad är public serviceavgift”. Speciellt om du inte kan engelska och inte har TV i bostaden.