Uppmärksamma och var rädd om alla i vården

När du kliver in på ett sjukhus, en vårdcentral eller en tandläkarmottagning vet du troligtvis inte hur många yrkesgrupper som har mobiliserats för att samla nödvändig kompetens runt ditt, en väns eller en anhörigs vårdbehov.

Östergötland 1 mars 2021 07:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är du inte ensam om. Svensk hälso- och sjukvård är uppbyggd av många fler yrken och funktioner än en vanlig invånare kanske reflekterar kring. 

Många anställda inom Region Östergötland har haft det tufft under pandemin och fått ställa om från sina ordinarie arbetsuppgifter för att jobba med det som är pandeminära. 

 

Den förskjutna vårdkö som det pratas om i media påverkar också dem och deras arbetsbelastning. Ändå nämns dessa viktiga yrkesgrupper aldrig i media under parollen ”var rädd om vården”. 

Det handlar om välutbildade personer som avlastar vårdpersonal med administrativa uppgifter, medicinska ingenjörer och medicintekniker som ser till att sjukvårdsmaskiner fungerar och dess utrustning uppfyller alla krav. 

 

Du ser aldrig de it-tekniker och systemförvaltare som underhåller digitala lösningar, ekonomipersonal som hanterar bland annat lönerna inom regionen och chefer som stöttar sina medarbetare. 

Men några möter du. Vårdadministratören. Tandsköterskan. Kuratorn. Alla dessa yrkesgrupper tillsammans, och fler med dem, är lika viktiga för en fungerande vårdkedja. 

Vi vill att allas insatser i vården ska uppmärksammas och värnas om, för vården är som en väv av olika kompetenser som är beroende av varandra. Uppmärksammas av ledningen i regionen, av dig som politiker och av dig som är en del av det samhälle vi bedriver vård i. Var rädd om alla i vården.

Lotta Dahl, ordförande Vision Region Östergötland

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Östergötland

Extramiljoner till regionen i kampen mot covid

Östergötland

Regionbeslut öppnar upp för privata ögonspecialister

Östergötland

Antal covid-patienter ökar – planerade operationer får skjutas fram

Östergötland

Kurvan vänder uppåt: 107 personer vårdas för covid-19

Östergötland

Ytterligare fyra måste läggas in för covid-19

Visa fler