Stångåstaden försummar träden vid renoveringen

Vi på Stolplyckan älskar våra träd. Många är de grannar som verkligen uppskattar att ha träd utanför sina fönster, och som säger att det är bland det bästa med just deras lägenheter.

Flera av Stoplyckans träd har fått stora delar av sina rötter söndergrävda, skriver insändarskribenten.

Flera av Stoplyckans träd har fått stora delar av sina rötter söndergrävda, skriver insändarskribenten.

Foto: Prvat

Insändare2021-06-23 10:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När nu Stolplyckan renoveras av Stångåstaden kommer ett femtontal av våra vackra träd på gårdarna att sågas ner till förmån för uppställningsplatser av stegbilar.

Dessutom ska alla träd och höga buskar längs med husen bort för att undvika att fukt kommer nära fasader, och ytterligare en del träd kommer i vägen för nya VA-ledningar. Den idag lummiga utemiljön håller på att bli betydligt kalare. Vi boende bär på en stor sorg över detta.

Sorgen blir inte precis lättare att bära av det faktum att alla träd mellan Stolplyckan och Djurgårdsgatan ska tas bort till förmån för kommande bebyggelse (eller okej, för att vara noga så ska ett av ungefär 30 träd vara kvar enligt nya detaljplanen).

Dessutom innebär exploateringen att våra odlingslotter på den här sidan helt försvinner, tillsammans med lek- och grönmiljöer och vår återbruksbod där vi byter saker med varandra och bidrar till en cirkulär ekonomi.   

Och en till sak: Stångåstaden har helt underlåtit att ta hänsyn till träden när man gör om på kollektivhusets största lek- och grillplats. 

Den tidigare grönskande samlingsplatsen med gott om både klätterträd och lövskugga är nu en öppen plats med nylagd asfalt och nogsamt uppsatta staket och sarger runt kommande lekanordningar. 

En stor lind har redan fallit offer för VA-grävningarna, men de fyra återstående träden längs kanten av lekplatsen har fått stora delar av sina rötter söndergrävda. 

Schakten har dessutom stått öppna hela våren, och Stångåstaden har inte tagit in den trädexpertis som både kommunen och andra kommunala bolag brukar ta in för att undvika liknande situationer. 

Inte heller efter att vi boende under flera månader påtalat hur illa situationen är för träden har man gjort något. Vi är mycket besvikna över detta, och vi undrar också hur detta knyter an till vårt kommunala bostadsbolags miljöpolicy.

Stångåstaden, vi skulle vilja veta:

Varför är staket till sandlådor viktigare än de stora träden vid lekplatsen som vi så gärna vill bevara?

Hur kan Stångåstaden byta bort kollektivhusets mark på sidan mot Djurgårdsgatan utan att ens informera oss? 

Fotnot: Stångåstaden har avböjt att bemöta insändaren med hänvisning till att man haft en dialog med Stolplyckans styrelse kring ärendet.