Riskfria vinstuttag på skattebetalarnas pengar

Insändare 12 januari 2022 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ledaren "Därför kommer ingen lösning på friskolefrågan" (3/1):

Valfrihet inom välfärden är bara en politisk slogan. Vi får vara glada om det finns några platser överhuvudtaget inom skola, vård och omsorg, som befinner sig i vårt närområde när behovet är nödvändigt.
Enligt ledaren är det folkviljan och inte politikerna som skall bestämma friskolefrågan och då pekar en forskning från Göteborgs universitet: SOM-institutet att trots att en riksdagsmajoritet är emot förslaget om vinstreglering av välfärdstjänster vill sympatisörerna inom partierna ha en vinstbegränsning. 
För borgerligheten och Sverigedemokraterna är gapet mellan väljarbas och partiledning också betydande. Till och med centerombuden i Sveriges mest marknadsliberala parti visade detta på senaste Centerstämma.


Om "de privata skolaktiebolagen är skyldiga att leverera vinst till sina ägare" (enligt ledaren) i tillsammans miljardbelopp på skattefinansierad verksamhet är det inte underligt om väljarna röstar på en sänkning av grundbidraget i skolpengen för samtliga friskolor till 85 procent av kommunens skolpeng.
Friskolorna har inte bara ansvar gentemot sina ägare utan samtidigt sina "kunder" eller snarare elever att de inte lämnas utan sina valda skolplatser. Det finns ett elevansvar som friskolornas ägarna smiter undan, som självklart måste medföra en reducerad skolpeng.
Det är glädjande att även centerombuden på senaste Centerstämman insåg detta.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Krav på vaccinbevis påverkar elever – riskerar mista praktikplats

Ledare: Därför kommer ingen lösning på friskolefrågan

Eleverna vädjar till kommunen om en lösning på den farliga skolvägen

Covidutbrott bland femteklassare i Linköpingsskola – inför distansundervisning

Kritiken: Varför tog det så lång tid att stänga skolan?

Visa fler