Mer fokus på invigning än byggarbetarnas hälsa

Jag vill verka i en sund miljö för mig och mina anställda. Tyvärr är det alltför ofta mer fokus på invigning än människors hälsa, skriver en egenföretagare i byggsektorn.

Flera personer blev sjukskrivna under och efter projektet med Vallastaden på grund av den stress som uppkom, menar insändarskribenten.

Flera personer blev sjukskrivna under och efter projektet med Vallastaden på grund av den stress som uppkom, menar insändarskribenten.

Foto: Åke Alvin

Insändare2021-12-04 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på nyhetsartikeln "Fortsatt frostiga relationer kring bygget av simhallen" (1/12):
Jag reagerade på artikeln om simhallsbygget och Christian Dahléns kommentar "entreprenören kan åtgärda genom att vrida upp arbetstempot".
Jag lägger inga värderingar i vem som har rätt eller fel i sak, jag kan bara konstatera att återigen har kommunala och statliga bolag en snedvriden syn på arbetsinsats.
Vallastaden 2016, ett prestigeprojekt signerat Linköpings kommun. Där visade media upp den fasad som Linköpings kommun vill visa.
Arbetsförhållanden under byggtiden var inte lika intressant, korta upphandlingstider med korta utförandetider kopplade till vitesbelopp pressar entreprenörerna hårt. Den stress som uppkommer är inte bra för någon inblandad yrkeskategori. Flera personer blev sjukskrivna under och efter projektet på grund av den stress som uppkom. 


Stat och kommun borde ligga i framkant gällande hur upphandlingar ska ske och kunna erbjuda sunda miljöer att verka i. Tyvärr är det inte så, utförandetiden för entreprenören är den tid som blir kvar efter att man funderat, budgeterat och projekterat. Sluttiden är den samma.
Några fackförbund drev frågan om minskad byggstress för några år sedan vilket jag står helt bakom. Dock har inte entreprenören så mycket att säga till om om man vill fortsätta sin verksamhet och få ut lön till sina anställda. 
Jag vill verka i en sund miljö för mig och mina anställda. Tyvärr är det alltför ofta mer fokus på invigning än människors hälsa. Släpp prestigen.