När vi nådde kommundirektör Paul Håkansson, ansvarig för kommunens krisledningsarbete, på onsdagsmorgonen, var kommunen i färd med att upprätta ett team för att organisera de lokala insatserna kring kriget i Ukraina.
I teamet ingår representanter för olika berörda förvaltningar. Det handlar om en stor kommunal koordinering.
Ett liknande arbete pågår på länsstyrelsen.
Senare under onsdagen beslutade sociala omsorgsförvaltningen att gå upp i stabsläge för att hantera den uppkomna, och stundande, situationen. Till tillförordnad stabschef har utsetts Christer Kvist, administrativ chef på socialförvaltningen.
– Vi har en stor strid ström av Linköpingsbor som nu erbjuder sig att hjälpa till med ett flyktingmottagande. Det är oerhört glädjande, säger Kvist. Man gör det enklast via Kontakt Linköping på Linköpings kommuns hemsida.
Där kan man också specificera vad det är för hjälp man kan erbjuda, hur länge och vilken storlek på boende som finns.
– Vi har redan människor som skrivit att de har "en sommarstuga med plats för åtta personer". Det är helt klart ett stort inflöde. Alla dessa erbjudanden tas omhand och skickas vidare till sociala omsorgsförvaltningen, säger Christer Kvist.
Det finns fler sätt att hjälpa. Lokala Facebookgrupper är bland andra Ukrainare i Östergötland och Stöd Ukraina - Östergötland.
I den senare är Robert Szasz en av initiativtagarna.
– Vi samlar in pengar för att hjälpa ukrainare när de kommer hit. Vi har intervjuat flyktingar som kom på 90-talet om vad de var i mest behov av och det finns förslag om att pengarna omsätts i presentkort, säger Robert.
– Det handlar om mat, medicin, blöjor, leksaker, billiga mobiler, sim-kort och powerbanks. Men även de som kan erbjuda husrum eller på annat sätt stötta ukrainare är varmt välkomna till vår grupp.
Gruppen har en insamlingslokal på Industrigatan i Linköping och på deras sida finns info om vad man är i mest behov av.
På Facebook finns flera nystartade grupper för att hjälpa ukrainare både på plats och här i Sverige. En rikstäckande grupp som koordinerar hjälpsökande ukrainare och svenska privatpersoner, om exempelvis boende, är Ukrainian refugees in Sweden- Accommodation, Help & Shelter.
Där finns information om hur man via Ukrainska ambassaden kan erbjuda husrum.
På volontarbyran.org/nyheter finns länkar till stora organisationer och information om hur du kan hjälpa via donationer och på andra sätt.