Kan man lita på alla löften?

Jag är imponerad av Christian Dahlgrens analyser i ledaren där han varnar för att de borgerliga partierna, M, KD och L, söker samarbete med SD.

Sverige 7 april 2021 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ang ledaren "De små stegens tyranni" (30/3).

Hans analys kommer givetvis att viftas bort av företrädare från dessa partier. Och som Dahlgren påpekar var det inte så länge sedan som ledare från dessa partier lovade väljare och överlevare från förintelsen att aldrig samarbete med just SD.

Om den intresserade vill komplettera analysen hur snabbt fascistiska idéer kan sprida sig, ska läsa en bok av Jason Stanley, professor i filosofi vid Yale University i USA, ”Fascismens metoder – Att skilja dom från oss”. Han skrev boken 2018 efter att Trump varit president i nästan två år. 

Jag citerar några rader från Jason Stanleys bok. ”Vi står inför enorma utmaningar. Hur ska vi upprätthålla den mänskliga gemenskapen när rädsla och osäkerhet lockar oss att fly in i tron på en tröstande mytisk överlägsenhet på en fåfäng jakt efter värdighet. Vår tid är präglad av svåra frågor. Vi kan om inte annat trösta oss med att det alltid har funnits progressiva sociala rörelser, som trots dåliga odds och hårt motstånd har lyckats väcka människors empati.”

Christer Larsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Motala

Platens nya tjänst – då kan du få lägenhet utan köpoäng

Mjölby

Efter missade intäkter under pandemin – ortens arena säljer sitt namn

Krönika

Olle Wästberg, tidigare ordförande i Demokratiutredningen utkommer i slutet av nästa vecka med boken ”Hotet mot demokratin”.: VPK sa att jag måste fängslas

Krönika

Widar Andersson: Det viktiga för nu är att skutan så sakta vänder

Krönika

Daniel Erlandsson: Gränsen för det acceptabla har förskjutits, först långsamt, nu allt snabbare.

Visa fler