Ingen kommunanställd får jobba heltid på distans

Bara arbetstagare som behöver vara på plats ska vara det, säger Folkhälsomyndigheten. Arbetsplatsnärvaron ska vara 20–50 procent, säger kommundirektören. Varför, frågar sig insändarskribenten.

Alla medarbetare ska träffa sin chef på arbetsplatsen en gång per vecka, menar insändarskribenten.

Alla medarbetare ska träffa sin chef på arbetsplatsen en gång per vecka, menar insändarskribenten.

Foto: Peter Jigerstrom

Insändare2022-01-18 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Restriktionerna den 12 januari från Folkhälsomyndigheten och regeringen säger bland annat: Vuxna ska begränsa sina nära kontakter inomhus. Arbeta hemifrån när arbetet tillåter. Bara arbetstagare som behöver vara på plats ska vara det.
Som svar på detta har vår kommundirektör bestämt bland annat följande: Ingen arbetar 100 procent på distans. Arbetsplatsnärvaron ska vara 20–50 procent. Alla medarbetare ska träffa sin chef på arbetsplatsen en gång per vecka. Arbetstiden ska schemaläggas (dagar). Man undrar därför; hur tänker vår kommundirektör?

"GA"

Svar från kommunen:

Tack för din fråga. I och med de nya restriktionerna valde Linköpings kommun att göra flera åtgärder för att bromsa smittspridningen av covid-19. Vårt fokus som kommun ligger på att upprätthålla en god service och välfärd för de vi är till för. Verksamhetens krav och behov kommer först och är utgångspunkten för våra bedömningar. En av åtgärderna som kommunen gör är att öka omställningen till distansarbete för de tjugo procent av medarbetare där det finns möjlighet för detta. 

Det viktigaste är att säkerställa en hög tillgänglighet och stöd till de medarbetare som inte har möjlighet att arbeta på distans. Under pandemins tidigare faser har vi också lärt oss att flera medarbetare inte mår bra av att arbeta på distans under längre perioder. Det är också viktigt att våra chefer har möjlighet att ta sitt arbetsmiljöansvar. I vår helhetsbedömning har vi därför kommit fram till att medarbetare fortfarande behöver ha möjlighet att träffa sin chef och i viss mån vara närvarande på arbetsplatsen.

Jag vill också understryka vikten av att alla tar sitt ansvar och vaccinerar sig. Vaccination är den absolut viktigaste åtgärden för att bromsa smittspridningen och minimera belastningen på sjukvården.

Paul Håkansson, kommundirektör i Linköpings kommun