Inför gratis parkering i centrala Motala

Fastighetsägaren Joachim Kuylenstierna föreslår att man ska ta bort p-platser i Motala så att centrum nytt liv. Det blir nog snarare tvärtom.

Motala 26 februari 2021 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sådana storstadsidéer fungerar nog inte här. Det finns säkert andra faktorer som påverkar mera: 

- Både besökare och en stor del av invånarna i kommunen gör många av sina inköp i Bråstorp, där man smidigt kan parkera gratis direkt utanför affärerna. 

- Parkeringplatserna nere vid motormuseet ligger för långt ifrån centrum och har betalsystem som är onödigt dyra och krångliga.

- Det är inte bara parkeringsavgiften i sig som är det största problemet, utan dess krångliga, knepiga och tidskrävande appar i telefonen som säkert fungerar för en del, men som är helt vansinnigt jobbiga för de flesta.

- Resecentrum och Konsum ligger nere vid järnvägsstationen, så många kollektivresor går nog inte förbi torget av den anledningen.

 

För att Motala skall bli en populär och levande turiststad bör så många parkeringsplatser som möjligt upplåtas för gratis parkering som i andra mindre städer häromkring.

På torget, på gatorna runt kyrkan och vid motormuseet bör finnas gratis platser både för kortare och längre parkerings­tid. Om det på någon plats behövs tidsbegränsning bör en enkel timskiva vara tillräcklig. 

 

För de boendes bekvämlighet bör alla hyreshus ha parkeringsgarage, åtminstone för el- eller hybridbilar. 

Ett rimligt mål bör vara en plats med laddningsmöjlighet till varje lägenhet. Naturligtvis är det bra även med lättill­gängliga cykelrum så att hyresgästerna slipper ta med sina cyklar upp till lägenheten. 

Gunnar E

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Motala

Rivning närmar sig för Parken - då ska allt vara borta

Motala

Nu ska skolan få säkrare lämning och hämtning

Varamon

Efter reaktioner från boende: P-förslaget har setts över

Motala

Nya Varamoparkeringar väcker oro om buller och säkerhet

Motala

Ännu oklart vilka Varamogator som får p-förbud

Visa fler