Hur förhindrar vi återfall i kriminaliteten?

Det är oroväckande att kriminella barns- och ungdomars brottsregister tenderar att växa, samtidigt som deras medelålder tycks sjunka, menar insändarskribenten.

Insändare 13 januari 2022 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det straffrättsliga systemet i Sverige ger två möjligheter att förebygga brott. Det ena möjligheten är allmänprevention, det vill säga vilken verkan som bestraffning har på allmänhetens benägenhet att begå brott. 

Med andra ord är straffen tillräckligt hårda för att ha ett avskräckande syfte? Den andra möjligheten är individualpreventionen, som avser vilken verkan bestraffningen har på brottslingens beteende. Målet är att förändra beteendet hos lagöverträdaren.

 

I dag har vi barn och ungdomar under 18 år med en lång rad allvarliga lagöverträdelser som exempelvis grovt vapenbrott, mordförsök och mord. Vad har vårt straffrättsliga system för medel att stoppa nya grova lagöverträdelser? 

Gängbrottsligheten kryper allt längre ner i åldrarna. Aftonbladet har kartlagt 153 unga personer i Stockholmsnätverken, där barn så unga som 13 år lever ett liv utanför lagen. 

Det är oroväckande att kriminella barns- och ungdomars brottsregister tenderar att växa, samtidigt som deras medelålder tycks sjunka. Har allmänprevention och individualprevention spelat ut sin roll vad gäller att bryta en på tok för tidig kriminell start i livet och förhindra återfall i kriminalitet? 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Brott

Tonårspojke knivskuren vid rån i Huddinge

Brott

Ung man åtalas för knivmord i Södertälje

Vård

Statens insatser inom äldrevården granskas

A-traktor gick att köra i 76 kilometer i timmen – 16-åring åtalas

Brott

Eltjuv togs på bar gärning – avslöjad av sladd

Visa fler