Årets lönerevision var ett hån mot alla som slitit hårt

Personalsatsningar löser sjukvårdens problem – inte privatiseringar.

Östergötland 12 maj 2021 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ang. "Hur ser planen för den uppskjutna vården ut?" (15/4) och "Det finns en väl utarbetad plan" (3/5).

I två debattartiklar i Corren kan vi läsa om hur de styrande partierna med S i spetsen diskuterar sjukvården efter corona och hur vi ska lösa all sjukvård som inte bedrivits under pandemin.

Det blir så smärtsamt tydligt att de vare sig ser de framtida problemen eller den akuta situation som vi lever i just nu. För ingen av dem nämner ens personalen eller deras arbetsvillkor. De verkar mest vara intresserade av att tävla i vem som vill privatisera mest av sjukvården efter pandemin. 

 

Förra fredagen gick det ut ett mejl till alla som jobbar på Iva på US. Under helgen saknades det 24 (!) sjuksköterskor för att klara av att bedriva sjukvården. 

Samtidigt nås vi flera gånger i veckan av rop på hjälp och desperation från sjukvårdspersonal som snart inte orkar mer. Men från de styrande är det tyst. Det enda man säger är att man inte kommer göra någonting nu utan att det kommer man titta på i budgetarbetet.

Det duger inte att ducka i det här läget. Vi är mycket oroade för både den akuta situationen men också för vad som kommer hända framåt. 

 

Vi har en personal som varit orimligt lojal under det senaste året. Utan deras insatser hade pandemin varit en ännu större katastrof. Men lojalitet måste också belönas. 

Så har inte skett, årets lönerevision var rent ut sagt ett hån mot alla som slitit hårt och offrat stora delar av sitt liv under året. Här är det endast Vänsterpartiet som presenterat förslag som handlar om att ge ut en ekonomisk kompensation om 15 000 kr till alla i sjukvården för detta.

 

Till detta kommer att de styrande partierna och Moderaterna är helt överens om att sjukvården ska fortsätta att spara pengar så fort den akuta krisen är över. 

I regionstyrelsen får vi återkommande information om att det är väldigt problematiskt att vi anställer fler sjuksköterskor och att personalen måste minska. Detta trots att vi vet att många gått på sina knän redan innan pandemin bröt ut.

 

Man kan hitta många problem i sjukvården som är svåra att lösa. Men de grundläggande problemen med personalsituationen är ganska enkla att fixa. I grunden handlar det om att lyssna på personalen.

Vänsterpartiet vill anställa fler i vården så att vi kan fixa arbetsmiljön. Se till att personalen har tillräckligt med kollegor så man hinner gå på toaletten och äta sin lunch. Göra det mer attraktivt genom att betala bättre löner. 

Då kanske vi inte tappar den personal vi redan har och vi kan locka fler att vilja jobba i sjukvården.

Men om detta vill de styrande och Moderaterna inte prata. För här är de överens. Istället vill de tävla i vem som kan sälja ut sjukvården till privata vinstintressen snabbast. 

Det är ett hån mot personalen och ett sätt att rasera vår gemensamma sjukvård i grunden.

Emil Broberg (V), gruppledare
Jessica Eek (V), ledamot regionstyrelsen

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Östergötland

Regionen vädjar: "Vaccinera er där ni är folkbokförda"

Östergötland

Ny rapport: Så många 45+ har bokad tid för vaccinering

Östergötland

Fas 4 startar på torsdag nästa vecka – brev skickas till första åldersgruppen

Östergötland

Smittad av indisk mutation åkte tåg till Linköping: "Man antar att den är mer smittsam"

Östergötland

Indisk mutation av coronaviruset upptäckt i länet

Visa fler