Regeringens mål är att 100 000 tester i veckan skulle göras från och med mitten av maj. Men i samband med en pressträff den 19 maj uppmanades regionerna att dra upp tempot med provtagningarna. Under vecka 20 gjordes 32 700 tester i Sverige. De nya direktiven är också att testa fler av dem som har symptom men som inte behöver sjukhusvård.
En översikt från vecka 20 visar att Östergötland hamnar i bottennivå på listan över hur många tester som regionerna utfört i förhållande till befolkningsmängd. Totalt utfördes 830 analyser i regionen (170 per 100 000 invånare). Bara Kalmar hamnar efter, men är heller inte lika hårt drabbat. I Stockholm utfördes samma vecka totalt 10 441 analyser, (439). I Jämtland/Härjedalen som under vecka 20 hade flest antal bekräftade fall sett till befolkningsmängd utfördes totalt 990 tester (757 per 100 000).
Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland och del av den särskilda sjukvårdsledningen, berättar att regionen rustat för en ökning av provtagningar sedan några veckor.
– Sedan slutet av vecka 19 har vi öppnat upp för all sjuk personal inom kommunernas vård och omsorg och inom regionens sjukvård, samt alla brukare inom kommunal vård och omsorg.
För att öka provtagningarna i regionen ska fler tester utföras i primärvården, där man tidigare inte utfört tester av covid-19 alls. Istället är det mobila team från sjukhuset som utfört dessa. Redan nu ser man att 30 procent av proverna kommer via vårdcentraler. Det är också vårdcentralerna som ansvarar för den medicinska vården för äldre på särskilda boenden i kommunerna. Det är ansvarig läkare i primärvården som ordinerar provtagning, men det är sjuksköterskan i kommunens hemsjukvård som gör den första bedömningen om provtagning bör göras.
– Det är de som har symptom och är sjuka som testas, säger Britt Åkerlind.
Hon berättar att det har tagit tid att ställa om sjukvårdssystemet för att öka kapaciteten för provtagning. Det är 13 kommuner inblandade och tidigare har regionen dessutom haft brist på ämnet reagens som används vid analyserna. Nu är det bättre tillgång på både labb- och skyddsutrustning. Förra veckan hölls utbildning för kommunernas sjuksköterskor och övrig personal som kan utföra provtagningar.
Det kan alltså vara annan personal?
– Ja, undersköterskor beroende på personens fallenhet och ansvarstagande. Det finns ganska få sjuksköterskor i kommunerna.
Tack vare att Region Östergötland har ett universitetssjukhus och eget laboratorium för att analysera proverna ökar förutsättningarna för att göra fler tester. Östergötland har en kapacitet för 1 000 om dagen. Men enligt Åkerlind kommer det inte in så mycket prover vilket kan bero på att Östergötland är i en annan fas av pandemin där antalet smittade och patienter på sjukhus minskar.
– Det är nog representativt för samhällssmittan.
Britt Åkerlind är lite fundersam över målet på 100 000 tester i veckan och den kritik som regeringen riktar mot vissa regioner.
– Det ska vara regionala anpassningar och den där siffran som de har tagit fram på 100 000 undrar man var den kommer ifrån. Men nu har vi labbkapacitet på plats.
Vilka tester finns egentligen?
– De flesta tester, som snabbtester som finns på marknaden, är för att påvisa om du är sjuk nu. Snabbtesterna har olika kvalité. Vissa kan blir riktigt bra, medan andra är lite sämre. Om du ska ha en diagnos måste du ta ett kvalitetssäkrat test inom sjukvården.
Vad händer med antikroppstester?
– Vi tittar på dem nu. Där lämnar man ett blodprov som visar antikroppar mot viruset. Det visar att du har haft sjukdomen. Det tråkiga är att vi inte vet mer om immunitet och om man kan bli sjuk igen.
Men om man nu har kapacitet för mer prover, kan det här vara nåt man ökar?
– Vi är nog i slutet av att se att de är kvalitetssäkrade men vad ska man göra med resultatet? Jag får många mail från äldre som vill testa sig för att träffa barnbarn, men eftersom vi inte vet kan det bli jättefarligt för de äldre.
Är det för sent att utöka provtagningen?
– Det är klart att det hade varit önskvärt tidigare. Sedan har det varit regionernas ansvar att ta fram material och vi har inte kunnat ta fram mer ändå. Däremot kan provtagningen ligga till grund för att man kan lätta på restriktionerna om man ser att smittan gå ner i samhället.