Hetsig schlager

Gina Dirawi är 20 år, bloggare och programledare för SVT och SR P3. Hon har fått det prestigefyllda uppdraget att leda Melodifestivalen nästa år.

7 november 2011 02:00

Problemet är att Dirawi när hon kritiserar Israel på sin blogg flera gånger passerat anständighetens gräns. Under rubriken Israel tar efter Hitler skriver hon "Den israeliska regeringen gör samma sak som Hitler gjorde mot deras folk fast med andra medel". Detta förringande av nazismens industrialiserade utrotning av judar är antisemitiskt.

SVT har pressat Dirawi att publicera ett "förklarande" blogginlägg som hon inte verkar ha skrivit själv (det är inte hennes språk). SR:s vd Mats Svegfors viftar undan problemet med att hon bara är 20 år.

Och visst - unga människor går ibland för långt i sitt politiska engagemang, och måste få chansen att komma igen när de blivit klokare. Men jag tror inte att en ung människa som hetsat mot muslimer eller homosexuella hade fått leda Melodifestivalen ett drygt år senare. Någonting med den svenska vänsterns USA- och Israelhat gör att antisemitismen som finns hos vissa unga muslimer inte tas på allvar.

Kommentarsfälten till Dirawis blogg skrämmer. Om Gina Dirawi själv är luddigt antisemitisk i vissa inlägg är många av hennes fans öppna och uttalade antisemiter: "Väljer att skriva occuperade Palestina, då israel enligt mig varken finns eller existerar", "JÄVLA ISRAEL DESSA TYPER ÄR ONDA OCH BÖR BRÄNNAS", "KROSSA ISRAEL", "Död åt Israel!", är bara några exempel från kommentarerna.

Att Gina Dirawi ska leda Melodifestivalen trots sina blogginlägg är pinsamt för SVT. Att vissa unga muslimer skriver som de gör på hennes blogg är ett problem för hela samhället.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!