Mjölbyadvokat blir delägare i Kihlstedts

Vid årsskiftet blev han den åttonde delägaren i länets största advokatbyrå. Men Kristian Jensen tänker stanna i Mjölby.

23 januari 2015 13:40

I hörnet av den borgliknande sparbanksbyggnaden huserar "Advokat Kristian Jensen" som det fortfarande står på skylten vid den pampiga entrén. Men så heter det inte sedan några veckor. Vid årsskiftet hände två saker: Kristians kollega Per Joelsson gick i pension och själv gick han in som delägare i Kihlstedts med kontor i Linköping och Norrköping.

– Alla tyckte att det var en bra lösning. Det blir lite sårbart att sitta ensam. Så här kan vi dra nytta av varandras kompetenser. Det blir helt klart en förstärkning av organisationen, menar han.

Men det är inte meningen att Kristian ska sitta ensam i de praktfulla lokalerna i Mjölby där en gång Östgötabanken hade sitt kontor, och faktiskt lämnat efter sig ett tvättäkta bankvalv med en halvmeter tjock ståldörr.

Kihlstedt annonserar just nu efter ytterligare en jurist till Mjölby. Kanske blir det en ung blivande advokat som just gjort sina notarieår på någon tingsrätt och ser framför sig den variation i arbetet som det innebär att vara advokat i en liten ort som Mjölby.

Just så började det för Kristian Jensen som efter att ha "suttit ting" i Skellefteå för drygt 30 år sedan fick erbjudande att börja hos advokat Bo Berglund i Mjölby. Tio år senare tog han över byrån.

– Det är variationen som är charmen i en liten stad. Man får ta de ärenden som kommer.

"Allmän småstadsjuridik" kallar han det. Men sedan tingsrätten i Mjölby försvann har affärsjuridiken tagit stor plats. Söker man på hans namn i Correns textarkiv blir det många träffar på konkurser.

– Men just nu är det väldigt lugnt, säger Kristian och tycker sig ha märkt att konjunktursvängningar slår snabbare i Mjölby än i Linköping. Jag tror att företag på en liten ort är känsligare för nedgångar.

Även brottsligheten har förändrats i Mjölby. Med 30 års erfarenhet av brottmål ser han en tendens till färre grova brott.

– Mjölby har blivit fridfullare. Brottsligheten flyttar till de större städerna. Kanske för att ungdomar gärna flyttar till storstäder, och det är de yngre som bråkar och misshandlar, menar han.

Men någon risk för brist på jobb finns inte. Nyligen öppnade ytterligare ett advokatkontor i Mjölby. Och på en låda med konkurshandlingar i ett hörn ligger skylten som ska sättas upp: "Kihlstedts Advokatbyrå".

Kristian Jensen

Ålder: 59 år. Född och uppvuxen i Motala.

Bor: I Motala.

Familj: Hustru och två söner, 33, datatekniker, och 23 år, pluggar till mattelärare.

Fritid: Egna segelbåten, som legat på land ett par säsonger för renovering. "Men när den blir klar ska vi segla på Vättern."

Byrå: Kungsvägen 54 (Sparbankshuset).

Kihlstedts: Advokatbyrå med 14 jurister varav 8 delägare. Kontor i Norrköping, Linköping och Mjölby. Även representerade i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!